Unul din cinci europeni diagnosticaţi cu TBC este român

Data publicării:
TBC

În fiecare oră, doi români sunt diagnosticaţi cu tuberculoză, din care unul în stare gravă. Bolnavii provin din medii sărace şi ajung la doctor de cele mai multe ori când boala este destul de avansată.

Dumitru Sumanariu, pacient cu TBC: „Nu puteam să muncesc, curgeau apele pe mine, eram moale, nu puteam să merg pe drum că ameţeam şi după aia am venit la spital. Dacă mergeam mai din timp era mai bine, dar am mai întârziat neavând bani”.

Şi tot banii îi împiedică să-şi ducă tratamentul până la capăt.

Bogdan Moldoveanu, medic primar pneumologie: „Degeaba i se asigură un tratament dacă el nu are ce mânca, locuieşte în condiţii de proastă calitate şi în general un trai pauper. În general, această boală necesită atât tratament medicamentos susţinut, cât şi condiţii de viaţă decente”.

În 2013, în România au fost raportate 16.711 cazuri, cu 8 la sută mai puţine decât în anul precedent, dar chiar şi aşa statisticile rămân îngrijorătoare deoarece ţara noastră nu pierde locul fruntaş în acest clasament nedorit. Topul european este completat de Marea Britanie şi Polonia, iar Islanda şi Luxemburg au cele mai puţine cazuri.

Marius Dumitru, preşedintele Asociaţiei Române a Bolnavilor de Tuberculoză: „Este adevărat, noi am moştenit un număr foarte mare de cazuri de tuberculoză, încă din perioada înainte de revoluţie. Tuberculoza scade destul de greu ca şi evoluţie a numărului de pacienţi”.

În anul 2001, statul a început un program naţional pentru tratarea tuberculozei. Efectele au fost vizibile, dar nu decisive.

Gilda Popescu, coordonatorul Programului Naţional pentru Tuberculoză: „A scăzut incidenţa globală a TBC cu 50,6%. A scăzut incidenţa TBC la copii cu 56%. A scăzut mortalitate prin TBC cu 51%. Avem cea mai înaltă rată de succes terapeutic din zona OMS Europa”.

În luna februarie a acestui an Guvernul României a semnat Strategia Naţională de Control al Tuberculozei. Aceasta prevede ca în următorii 5 ani România să reuşească să diagnosticheze 85% dintre cazuri, în condiţiile în care acum mai bine de jumătate dintre bolnavi află că au tuberculoză în stadii avansate. Bugetul alocat acestei strategii este de un miliard si jumătate de lei.

Banii provin din fonduri europene nerambursabile, de la guvernul norvegian şi din bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri