Verificări la Iaşi şi Hunedoara. Unul din doi locuitori apelează într-un an la serviciile medicale

Data publicării:
numar 112 ambulanta digi24 august 2015-1

La Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi vin zilnic 200 de pacienţi pentru consultaţii în regim de urgenţă. 15% dintre cazuri ar putea fi tratate la fel de bine de un medic de familie.

La noi, medicul de familie nu prea se implică atât de mult, mai mult ca să scape ne trimite, duceţi-vă la.... De multe ori mi s-a spus că nu era cazul să ajungeţi aici, ce fel de medic de familie aveţi,” spune tatăl unui pacient.

Situaţia este similară şi la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Din cei peste 37 de mii pacienţi consultați anul trecut de medicii de la UPU, doar 7% reprezentau urgenţe.

Am venit în spital, aici, să-mi consult copilul. N-am fost la medicul de familie, am venit aici, am zis că-s mai speciali,” zice o mamă.

Serviciul se aglomerează și încep să apară discuții, că el stă prea mult, că e o urgență și nu e luat mai repede,” explică Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii Sf. Maria Iași.

Medicii de familie spun că mulţi dintre cei care merg la urgenţă nu au asigurări medicale şi aceasta este singura metodă prin care pot primi asistenţă medicală gratuită.

Alternativa obișnuită pentru dânșii e să se ducă în unitățile de primiri urgențe,” precizează Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

O situaţie similară este şi în Hunedoara. La Spitalul Judeţean, anul trecut au fost cu 5% mai multe solicitări decât în 2014.

“În anul 2015 s-au prezentat 45.900 de pacienți, dintre care 10% au fost victime din accidente rutiere, cam 15% traumatisme de diferite etiologii, 10% afecțiuni dentare și cam 65% afecțiuni de interne și chirurgicale,” spune Tănase Popa, șef UPU Spitalul Județean Deva.

Situaţia din cele două judeţe a atras atenţia secretarului de stat Raed Arafat.

„Cele două județe în roșu vor face obiectul unei analize amănunțite în acest an, să vedem de ce în aceste două județe utilizarea unității de primiri urgențe este mult mai mare decât în restul țării,” a declarat Raed Arafat, secretar de stat MAI.

În funcţie de rezultatul acestor verificări, autorităţile vor încerca să găsească soluţii pentru ca Unităţile de Primire Urgenţe să nu mai fie aglomerate inutil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri