Viața cu boala Parkinson

Data publicării:
GettyImages-81542230

Boala Parkinson este cea de-a doua afecțiune neurologică degenerativă ca frecvență, în acest moment fiind estimat, la nivel național, un număr de peste 72.000 de pacienți diagnosticați. Deși se declanșează, cel mai frecvent, în intervalul de vârsta 50 - 70 de ani, în ultimii ani s-a observant o scădere a vârstei la care boala Parkinson este diagnosticată, una din 20 de persoane prezentând simptome în jurul vârstei de 40 de ani.

Tratamentele disponibile permit controlul bolii chiar și în stadiile avansate ale acesteia. Pentru un management adecvat al bolii Parkinson avansate este nevoie de o echipă medicală multidisciplinară (neurolog, kinetoterapeut/fizioterapeut, psiholog, nutriționist, specialist în terapie ocupațională).

„Boala Parkinson este o boală cu potenţial invalidant, a cărei caracteristică majoră este progresivitatea. Odată apărută boala, trebuie să facem toate eforturile pentru ameliorarea calităţii vieţii pacientului. În cazul bolii Parkinson sunt importante simptomele motorii, dar mai ales foarte multe tulburări non-motorii şi comorbidităţi care apar (disfuncţii ale tractului digestiv, cardiovasculare, depresii, tulburări de somn, deteriorare cognitivă cu evoluţie până în stadiul de demenţă).

Având în vedere că profilul pacienţilor este foarte heterogen atât fizic cât şi psihologic, terapia nu poate fi aceeaşi în toate stadiile bolii şi trebuie adaptată fiecărui pacient în parte. Deşi tratamentele în boala Parkinson au evoluat foarte mult în ultimii ani, în acest moment nu există terapii pentru oprirea din evoluţie a acestei boli, ci doar tratamente care ajută la redobândirea mobilităţii şi a calităţii vieţii", declară Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Preşedinte de Onoare al Societăţii de Neurologie din România.

Tremorul necontrolabil, rigiditatea musculară, bradikinezia (mişcări lente) şi pierderea echilibrului şi a coordonării sunt principalele simptome motorii ale bolii Parkinson. Afectarea mobilităţii, limitarea socializării, stigmatizarea de către societate dar şi impactul pe care îl are asupra familiei, scad calitatea vieţii pacientului cu boala Parkinson.

Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson a lansat „Instalaţia din Lalele", ansamblu senzorial unic în România care marchează Luna de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

„Instalaţia din Lalele" transpune artistic unul dinte cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil şi va fi expusă în perioada 18 - 24 aprilie în pasajul pietonal de la Universitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri