Concertul Unei Nopţi de Vară de la Viena, transmis astăzi în Piaţa Unirii, pe un ecran uriaş

Data publicării:
viena

De fapt, Viena poate fi numită Capitală Mondială a Muzicii. Şi asta pentru că, în fiecare an, aici sunt organizate peste 15.000 de evenimente muzicale.

Viena este singurul oraş din lume unde, în fiecare seară, în jur de 10.000 de melomani ascultă muzică live. Şi în niciun alt oraş nu au lucrat atât de mulţi compozitori ca aici - de la Mozart, Mahler, Haydn şi Beethoven până la... regele valsului, Johann Strauss.

Istorie, artă şi tradiţie. Iar când vorbim despre muzică, totul este la superlativ.

Filarmonica Vieneză este considerată una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume. Poate chiar,â cea mai bună. Duce mai departe o moştenire culturală de sute de ani. Iar ambasadori îi sunt muzicienii.

Violonista Adela Frăsineanu este singurul muzician român care face parte din celebra orchestra vieneză. Că să ajungă aici, mărturiseşte că a muncit foarte mult.

Nici nu e de mirare că probele şi audiţiile sunt grele, dacă ne gândim la renumele filarmonicii vieneze. În fiecare an, pe 1 ianuarie, concertul de Anul Nou de la Viena încântă milioane de telespectatori din peste 90 de ţări. În ultimii ani, însă, încă un concert al Orchestrei Filarmonice Vieneze a devenit tradiţie. Este vorba despre Summer Night Concert.

Palatul Schönbrunn, odinioară reşedinţa de vara a împărătesei Sisi, unul dintre cele mai frumoase complexuri arhitectonice în stil baroc din Europa şi locul ales de Orchestra Filarmonica Vieneză pentru Concertul Unei Nopţi de Vara.

Povestea acestui concert a început în 2004. S-a numit Concert Pentru Europa iar Filarmonica Vieneză l-a dedicat extinderii Uniunii Europene. De-atunci, are loc în fiecare an la Palatul Schonbrunn şi e transmis în direct în mari oraşe ale lumii. Dar ce anume îl face cu totul și cu totul special?

Adela Frăsineanu: „Eu cred că toată atmosfera din locul respectiv este natura care înconjoară scena. Şi cu acea scenă care este transparenţă unde poţi să vezi totul din jur şi eşti în mijlocul a ceea ce se întâmplă. De asta este absolut fascinant”.

Cam două săptămâni durează numai pregătirea scenei.

Nikolaus Gräser, Vienna Tourist Board: „ În această seară, vor fi în jur de 140.000 de spectatori aici, în grădinile Palatului Schönbrunn şi, sperăm noi, mult mai mulţi în oraşele în care vom transmite concertul”.

Pentru prima dată, Concertul Unei Nopţi de Vară de la Viena va fi transmis în direct şi la Bucureşti. În această seară, de la ora 21.00, în Parcul Unirii.

Iar organizatorii le promit spectatorilor că se vor simţi că şi când ar fi la Viena.

Nikolaus Gräser: „Vom construi o versiune la scară a superbei Gloriette, vom avea în faţă ei un ecran LED uriaş şi un sistem audio performant. Tot ce se întâmplă aici vom vedea şi vom auzi, în direct, la Bucureşti. Le vom oferi spectatorilor paturi pentru picnic, gustări foarte bune dar şi vin vienez. Este un concert la fel de aşteptat precum Concertul de Anul Nou şi suntem bucuroşi că îl putem transmite şi în alte ţări. Ştim că românii sunt mari iubitori de muzică şi de aceea vom transmite în direct Concertul Unei Nopţi de Vara în parcul Unirii. Vrem să-i invităm pe toţi bucureştenii să petreacă alături de noi o seară frumoasă şi romantică a artelor mobile”.

Şi după mari dirijori precum Zubin Mehta, Valery Gergief, Daniel Barenboim sau Placido Domingo, concertul din această seară va fi condus de Semyon Bychkov, sub bagheta căruia Filarmonica Vieneză va interpreta exclusiv partituri ale compozitorilor francezi Georges Bizet, Hector Berlioz şi Maurice Ravel. Celebrul Bolero va răsună, aşadar, în această seară, de la ora 21.00, în Parcul Unirii din inima Bucureştiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri