Copiii vicecampioni la zece stiluri de dans

Data publicării:
copii dans

La numai 13 ani, un băiat şi o fată sunt vicecampionii României la dans sportiv. Ştiu mii de mişcări şi sute de paşi plini de graţie. Plini de pasiune şi ambiţie, Cami şi Cristi muncesc la şcoală şi la repetiţii mai mult decât părinţii lor la serviciu. De şase ani fac acelaşi lucru şi nu au de gând să se oprească până nu ajung pe primul loc!

Sunt două secţiuni de dans sportiv: standard şi latino. Sunt 10 stiluri în total. Şi sunt doi copii vicecampioni naţionali la toate: Cami şi Cristi. Au 13 ani de viaţă şi 7 ani de dans. De dans, prietenie, antrenamente şi performanţe. Au câştigat sute de competiţii. S-au antrenat mii de ore.

Pentru Cami și Cristi dansul este „viață”, o parte din ei. Şi pentru această parte, cei doi copii muncesc mai multe ore pe zi decât un om mare.

Dacă stau să calculez orele, eu nu stau atâta la serviciu. Dimineaţa ne trezim cel târziu 8.30. Facem teme. Mergem la şcoală. De la şcoală îl luăm direct şi plecăm la antrenamente. Adică noi suntem cu săculeţul după el, cu lucruşoarele pentru antrenament, cu eventual ceva de pachet şi fuguţa la antrenament până undeva la 22.00, 23.00 seara. A doua zi o luăm de la capăt”, a explicat Corina Dragne, mama lui Cristi.

Cu fiecare mişcare exersată obsesiv, Cami şi Cristi devin însă tot mai mult cuplul perfect de dansatori. Un gest sau o privire este destul ca să se înţeleagă.

Legătura dintre micii dansatori este atât de puternică încât nu au nevoie nici de regula sfântă din dans care spune că băiatul conduce mereu.

Cristi: Băiatul conduce în dans doar că de multe ori nu...

Cami: şi fata mai are opinie.

Cristi: Nu consider asta. Consider că suntem...

Cami: egali.

Cristi: Da. adică conducem amândoi orice ar fi.”

Copii în viaţa de zi cu zi, Cami şi Cristi se tranformă în adulţi responsabili şi sensibili când sunt pe o scenă. Aşa au reuşit să umple vitrinele cu premii. Micii dansatori se încurajează reciproc, iar chimia dintre ei are în formulă pasiunea pentru dans şi sudoarea din timpul antrenamentelor. „Nu pot” nu există pentru ei.

„Cristi: O simţeam cum nu mai poate şi i-am zis să nu se mai gandească că nu mai poate, să se gândească că ăsta e de abia începutul, că putem să continuăm.

Cami: E un suport emoţional.”

Micii dansatori nu se au doar unul pe altul. Părinţii le dăruiesc toată dragostea, tot timpul şi banii lor, pentru că dansul sportiv cere cam 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil: taxe de concursuri, costume, antrenamente şi deplasări. Răsplata întrece însă orice calcul financiar.

„Sunt mândră. Este foarte multă muncă, dar sunt şi satisfacţii”, a spus Irina Olteanu, mama Cameliei.

„Este un sentiment de relaxare care se îmbină cu sentimentul de fericire şi este ceva aparte, un sentiment unic”, a adăugat Cami.

Pentru momentele în care sunt regele şi regina scenei, Cami şi Cristi renunţă la orice în afară de şcoală.

În weekend când toţi colegii lor se duc la mall, ei sunt în sala de antrenament sau de concurs. După-amiezile când colegii lor, să spunem, se uită la televiozor, ei sunt la antrenament şi transpiră”, a explicat Virgil Boroș, antrenorul copiilor.

Transpiră pentru viitorul pe care l-au schiţat deja: mai au mii de concursuri în faţă, iar după ce îşi completează palmaresul cu trofee vor să devină profesori de dans. Pentru că valsul ori samba nu te fac doar campioni...dau şi lecţii de viaţă...

„Cristi: Cei din dans, majoritatea, îşi reglează comportamentul cu fata, adică fata pentru ei e ca...

Cami: ochii din cap

Cristi: De când cu dansul, înţeleg mai bine fetele într-un fel.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri