Cum au reușit moștenitorii lui Ravel să ascundă sume uriașe din drepturile de autor pentru „Bolero”

Data publicării:
ravel

Moştenitorii celebrului „BOLERO” al lui Ravel se războiesc pe muzica faimosului compozitor. Ancheta „Paradise Papers” a dat naştere unui scandal uriaş.

Bolero, faimoasa piesă a compozitorului francez Maurice Ravel, a ajuns subiectul unei anchete de proporţii: PARADISE PAPERS. După modelul „Panama Papers”, jurnaliştii de investigaţie de la International Consortium of Investigative Journalists au descoperit că moştenitorii compoziţiilor lui Maurice Ravel sunt implicaţi în afaceri cu firme-fantomă, din paradisuri fiscale. Motivul? Uriaşele sume obţinute din drepturile de autor.

Bolero-ul este opera cea mai pusă în scenă din toate timpurile. Până în anii 2000, piesa a fost cea mai exportată lucrare de muzică clasică în clasamentul francez al drepturilor de autor, cu încasări de peste 1,5 milioane de euro, anual.

Lucrarea, compusă în anul 1928, a fost comandată special pentru celebra dansatoare rusă Ida Rubinstein.

Drepturile muzicale asupra operei i-au revenit statului francez după 70 de ani de la moartea compozitorului. Atunci, moştenitorii s-au gândit să fenteze autorităţile şi să încaseze în continuare, ilegal, bani proveniţi din drepturile de autor.

Cum?

Povestea începe chiar la moartea lui Ravel, în 1937.

Compozitorul francez nu a avut copii. Drepturile asupra creaţiilor acestuia au revenit atunci fratelui, Edouard Ravel. Acesta, împreună cu soţia, a suferit un accident grav de circulaţie. Au angajat o guvernantă, Jeanne Taverne. Ei i-au revenit, prin testament, şi drepturile de autor asupra Bolero-ului lui Maurice Ravel.

După moartea guvernantei, cel care a intrat în posesia drepturilor a fost soţul acesteia, Alexandre Taverne. După ce s-a recăsătorit, încasările de pe urma faimoasei lucrări au ajuns la noua soţie a domnului Taverne, Georgette. Fiica acesteia, dintr-o căsătorie anterioară, Evelyne Pen de Castel, este, în prezent, ultima moştenitoare a Bolero-ului.

În 2007, Evelyne Pen de Castel a declarat că nu mai beneficiază de drepturi de autor asupra Bolero-ului. Cu toate acestea, ancheta jurnaliştilor în dosarul Paradise Papers a demonstrat că moştenitoarea a minţit şi că încasează încă 90% din drepturi prin firma-fantomă Caconda Music Promotion Limited, cu sediul în Amsterdam. Banii au fost încasaţi în urma unui contract suspect de prelungire a drepturilor de autor, iar Bolero-ul a fost catalogat drept...„lucrare în colaborare”.

La o zi după ce presa franceză a făcut anunţul, a avut loc o adevărată lovitură de teatru. Într-un articol din ziarul Le Figaro, a fost anunţată intrarea în scenă a noilor moştenitori. Avocatul acestora a demonstrat, cu acte, că există un coautor al faimosului Bolero: Alexandre Benois, scenograf, prieten al lui Maurice Ravel. Şi, pentru că acesta a murit în anul 1960, drepturile de autor asupra Bolero-ului vor fi încasate de moştenitori... încă 20 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri