FOTO: Șase fotografi români, în finala Sony World Photography Awards 2017

Data actualizării: Data publicării:
1437_3409_IoanaMoldovan_Romania_Professional_DailyLife_2017
Foto: Ioana Moldovan

Sony World Photography Awards a publicat listele scurte cu fotografii nominalizați pentru finala ediției din 2017.  Printre aceștia se numără și șase fotografi români.  Adi Bulboacă și Ioana Moldovan au fost nominalizați în competiția profesioniștilor, după ce juriul a evaluat între 5 și 10 fotografii realizate de ei. În cadrul competiției deschise au fost nominalizați Alex Andriesi, Radu Dumitrescu-Elian și Sorin Rechițan. De asemenea, Rareș Taciu se află pe lista scurtă în competiția pentru tineri cu o singură fotografie. 

1437_3409_IoanaMoldovan_Romania_Professional_DailyLife_2017
Foto: Ioana Moldovan Romania/ Professional/ Daily Life 2017 Sony World Photography Awards

Ioana Moldovan a fost nominalizată la categoria „Viața de zi cu zi” pentru o serie de fotografii pe care le-a realizat despre viața doctoriței Floarea Ciupitu, care de 30 de ani oferă servicii medicale pentru comunitatea din satul Gângioava.  În seria de fotografii realizate de Ioana Moldovan, medicul de 61 de ani este surprinsă în timp ce face consultații medicale în casele oamenilor, cum se roagă seara în camera în care locuiește, deasupra cabinetului ei, pe un pat de spital, și alături de pacienții ei de toate vârstele. 

„Sunt profund onorată de faptul că am ajuns pe lista scurtă. Dar această poveste nu este despre mine. Este vorba despre această femeie incredibilă, medic la țară, care într-o Românie  cu un sistem medical corupt și cu deficiențe profunde cumva găsește mijloacele pentru a rămâne devotată pacienților ei și pentru a-și împlini chemarea”, a spus Ioana Moldovan, potrivit unui comunicat al Sony World Photography Awards. 

Ioana Moldovan este o fotojurnalistă independentă și scriitoare din București. Fotografiile și articolele semnate de ea au fost publicate în New YorkTimes, Al Jazeera, Huffington Post, LensCulture, Radio France Internationale și Vice. 

Fotograful Adi Bulboacă a fost nominalizat de juriul Sony World Photography Awards pe lista scurtă la categoria Arhitectură din competiția profesioniștilor. Juriul a apreciat seria de fotografii realizate de Adi Bulboacă la Hotelul Silver Beach din Ungaria. 

1239_8_2017_AdiBulboac_Romania_Professional_Architectureprofessional_2017
Foto: Adi Bulboacă Romania/ Proffesional/ Architecture 2017 Sony World Photography Awards

„Am avut ocazia să stau patru zile la Hotelul Silver Beach în noiembrie 2016. Hotelul a fost construit între 1978 și 1983. Toate camerele erau goale așa că m-am putut plimba prin jur și explora tot complexul singur. Locul are un aer retro și alură liniștitoare pe care sper că am reușit să o surprind. Am fost fascinat de cât de gol și totuși cât de promițător din punct de vedere vizual acest hotel anacronic este”, a spus fotograful despre fotografiile sale. 

Cu fotografia „Departe de gravitație”, Alex Andriesi a fost nominalizat pe lista scurtă la categoria Enhanced în competiția deschisă. Realizată în Grenoble, Franța, în imagine este surprinsă „inocența, fragilitatea și blândețea copilului”, potrivit comunicatului Sony World Photography Awards. 

429_1089_AlexAndriesi_Romania_Open_Enhanced_2017
Foto: Alex Andriesi Romania/ Open/ Enhanced 2017 Sony World Photography Awards

Născut în România, Alex Andriesi s-a mutat în Franța pe când era copil. Acolo i-a crescut pasiunea pentru cinema și bricolaj și așa a început să creeze propriile sale imagini. La 16 ani s-a mutat în Paris în căutarea inspirației. Lucrările sale au fost expuse în Montepellier. 

„Să ajungi pe lista scurtă este ca și cum ai primi o cheie mică care deschide o ușă mare”, a spus fotograful. 

Radu Dumitrescu-Elian este pe lista scurtă în competiția deschisă la categoria Cultură cu o fotografie pe care a intitulat-o „Rugăciunea”. Realizată în Bucovina, în fotografie apare Paraschiva, o femeie de 76 de ani, care trăiește într-o casă fără electricitate și care își citește rugăciunile la lumina lumânărilor. 

397_1057_RaduDumitrescu-Elian_Romania_Open_Culture_2017
Foto: Radu Dumitrescu-Elian Romania/Open Culture 2017 Sony World Photography Awards

Fotograful din Timișoara se declară fascinat de poveștile incredibile pe care fotografiile le scot la suprafață. Pasionat de aventură și fotografie, scopul lui Radu Dumitrescu Elian este ca arta lui să inspire, să motiveze și să atragă atenția asupra unor problematici culturale și de mediu. 

„Am fost atât de fericit când am deschis e-mailul încât l-am citit de mai multe ori ca să fiu sigur. Vă mulțumesc pentru această recunoaștere. Este cea mai importantă reușită a mea ca fotograf până în acest moment”, a spus fotograful despre nominalizarea sa de către Sony World Photography Awards. 

„Călătorul Altai” este imaginea cu care Sorin Rechițan a convins juriul Sony World Photography Awards la categoria Natură din competiția deschisă. În fotografia alb-negru, este surprins un alpinist pe Muntele Belukha din Republica Altai din Rusia. 

707_1375_SorinRechitan_Romania_Open_Nature_2017
Foto: Sorin Rechițan Romania/ Open Nature 2017 Sony World Photography Awards

Contrastul din fotografie se adaugă peisajului impresionat și măreției Muntelui Belukha, cel mai înalt vârf din Munții Altai, se arată în comunicatul organizatorilor. 

La competiția pentru tineri, fotografi între 12 și 19 ani au fost rugați să trimită o singură imagine care să exprime cuvântul „frumusețe”. Rareș Taciu a ajuns pe lista scurtă cu o fotografie pe care a intitulat-o „Amintește-ți” și este un portret al unei prietene de-a fotografului, Mara, surprinsă în lumina zilei. Fotografia surprinde o amintire pentru fotograf, amintire la care își dorește să revină.

1329_2_2683_TaciuRares_Romania_Youth_Beauty_2017
Foto: Rareș Taciuc Romania/ Youth 2017 Sony World Photography Awards

Fotografii vor concura pentru a câștiga la categoriile la care au fost nominalizați și pentru titlul de Fotograf al anului acordat de Sony World Photography Awards. Câștigătorii la competiția deschisă vor fi anunțați pe 28 martie, iar câștigătorii de la competiția profesioniștilor și pentru tineri vor fi anunțați la o ceremonie care va avea loc la Londra pe 20 aprilie. Premiile includ aparate de fotografiat Sony, o excursie la ceremonia de la Londra și 30.000 de dolari. 

Toate fotografiile care au ajuns pe lista scurtă pot fi văzute între 21 aprilie până pe 7 mai în Londra în cadrul expoziției Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri