Statuile Timișoarei, în topul rușinii. Reacția primarului: „Sunt niște dobitoci!”

Data actualizării: Data publicării:
statuie-supermam-14-57c5886269228__700

Mai multe opere de artă expuse pe străzile Timișoarei au ajuns într-un top internațional al celor mai nereuşite statui urbane, top realizat de unul dintre cele mai populare site-uri de divertisment din mediul online. „Supermam”, una dintre statui, ocupa un nedorit loc 21 în topul cu 95 de poziţii. Operele de artă care au ajuns de râsul Internetului au costat Primăria aproape 150.000 de euro. Edilul Timișoarei nu se lasă: e ferm convins că cei care au întocmit topul nu ştiu ce e arta – mai precis, sunt niște „dobitoci”.

Cea mai urâtă statuie din Timişoara, în opinia cititorilor BoredPanda este Supermam. Opera e amplasată pe una dintre cele mai circulate artere pietonele ale oraşului.

statuie-supermam-14-57c5886269228__700

Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara: „Această statuie a fost amplasată în centrul istoric al Timișoarei la finalul anului trecut. Încă de atunci în spațiul online au apărut primele discuții și controverse dacă locul în care a fost montată a fost bine ales”.

Controversele nu s-au stins, chiar dacă au trecut mai bine de nouă luni de când statuia străjuieşte artera.

Păi așa, dacă mă uit, în prima fază la ea mi-ar transmite că a venit un extraterestru și a răpit pe cineva...altă planetă. Urât în comparație cu nivelul socio-cultural al acestei piețe, ca și cum ai lua un OZN și l-ai pune în mijlocul ei”, spune un trecător.

Nu știu ce reprezintă statuia...ce reprezintă... un soldat..?”, se întreabă un altul.

Cred că e nereușită, pentru că nu-mi dau seama ce reprezintă. (Reporter: Ce mesaj vă transmite așa când vă uitați prima oară la ea?) Kitsch!”, este de părere un al treilea.

Informaţia că statuile alese de Primărie şi realizate de câţiva artişti români au ajuns într-un ruşinos top internaţional a ajuns la urechile edilului.

Nicolae Robu primarul Timișoarei: „Păi ăia sunt niște dobitoci care au întocmit acel clasament, ce abilitare au ei, care își permit să treacă peste criticii de artă și să califice care sunt cele mai urâte statui ale lumii?”

Eu personal, fiind directorul Muzeului, nu am fost întrebat în legătură cu aceste statui niciodată. Sigur că aș fi dorit să-mi spun un punct de vedere și să fiu întrebat. În ceea ce mă privește nu agreez acea statuie, ca să fie foarte clar, nu e nici pe placul meu”, mărturisește Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.

Pe lista statuilor nereușite din Timișoara se află și o cloșcă cu pui din metal care păzesc intrarea în Parcul Copiilor din Timișoara.

„N-au aspect, doar așezare, așa ca aspect sunt doar niște mingi de fier”, constată un timișorean.

În topul realizat de internauți pe site-ul respectiv apar și două statui din București: celebrul „Cartof tras în ţeapă” din Piața Revoluției, şi statuia lui Traian cu lupoaica în braţe de pe treptele Muzeului de Istorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri