Bucatele ardelenești, în fața unui juriu european

Data publicării:
mancare

Transilvania Gastronomică este cel mai nou festival din Sibiu, oraş care şi-a depus candidatura pentru un nou titlu european. De această dată, pentru a reprezenta România pe continent prin intermediul bucătăriei locale. O misiune dificilă va avea un bucătar din Sibiu, care le va prezenta oficialilor europeni un meniu local.

Şase bucătari cu vârsta de cel mult 28 de ani s-au înscris în concursul care va desemna reprezentantul României la Young European Chef Award.

În zona Ardealului, deţinem o varietate de mâncăruri foarte gustoase. Care sunt şi căutate, atât de străini, cât şi din alte părţi ale ţării”, afirmă Bogdan Militaru, bucătar.

Câştigătorul va trebuie să promoveze bucătăria din Transilvania în faţa unui juriu european.

Aş vrea ca tinerii sa aprecieze mai mult mâncarea, să le placă”, spune Daniel Joarza, bucătar.

Dacă îi va convinge pe juraţii continentali, Sibiul va câştiga un bonus important în dosarul de candidatură pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană.

Concursul are loc în cadrul Festivalului Transilvania Gastronomică. Aproape 20 de producători locali atestați au fost invitați să-și expună preparatele:

Am adus zacusca, pasta de ardei copt, gemuri, siropuri și sare cu verdețuri

Avem pită framântată manual, cuptor cu lemne, cu maia, cu cartofi, avem pita neagra, pita alba, avem placinte

Brânza. Brânza ne place foarte mult.

Ceva plăcintă cu brânză și ceva placintă cu prune.

Tot în cadrul festivalului a fost lansat și Sibiu City Menu. Vizitatorii orașului află din ghidul disponibil în centrele de informare ce rețete vechi pot găsi în meniurile din Sibiu.

„Ce-i rugăm noi pe cei din restaurante e să folosească rețetele vechi, dar pe care să le reinterpreteze și să folosească produse de sezon, de la micii producători din regiune”, spune Cristian Cismao.

Restaurantele participante s-au angajat să menţină aceste reţete în meniurile lor pentru următorii doi ani. Sibiul candidează la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri