Conferință internațională pe tema Rusiei, cu 30 de experți, în România

Data actualizării: Data publicării:
afis-web (1)

Conferința internațională „Instrumentalizing the Recent Past in Foreign Policy- The Legitimization of External Intervention in the Former Soviet Space,” va avea loc în perioada 20-21 octombrie 2016, la sediul Școlii Naționale de Științe Politice și Adimistrative din București.

afis-web (1)

Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București organizează conferința internațională „Instrumentalizing the Recent Past in Foreign Policy- The Legitimization of External Intervention in the Former Soviet Space.” 

Evenimentul își propune să creeze o platformă de dezbatere argumentată și lucidă privind posibililele lecții (ne)învățate din războaiele de secesiune și a intervenției externe din spațiul ex-iugoslav și a reinterpretării acestor experiențe în contextual post-sovietic.

Discuțiile din cadrul sesiunilor tematice se vor centra pe mecanismele sofisticate de instrumentalizare a istoriei recente pentru a justifica acțiuni politice de modificare a granițelor și de încălcare a suveranității prin invocarea unor „nedreptăți istorice” și relevanța lor pentru înțelegerea provocările politice și de securitate de pe teritoriul Ucrainei și a altor republici ex-sovietice.

Conferința va avea loc în contextul internațional tensionat.

Contestată în timpul războaielor de secesiune din fosta Iugoslavie, ordinea europeană a fost pusă recent din nou la îndoială de acțiunile Federației Ruse în spațiul ex-sovietic. Prin invocarea „precedentului” creat de secesiunea Kosovo, Moscova a recunoscut independența regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud, iar la mai puțin de șase ani de la acest episod, Kremlinul a susținut referendumul secesionist din Crimeea și apoi a anexat peninsula ucraineană. Mai mult decât atât, în scurt timp sud-estul Ucrainei a fost cuprins de un conflict între separatiștii pro-ruși și forțele guvernamentale, iar Occidentul a acuzat Moscova că susține separatiștii și a impus sancțiuni economice împotriva Rusiei. În timp ce prăpastia dintre Rusia și statele vestice se adâncește tot mai tare, premierul rus vorbește despre posibilitatea izbucnirii unui noi Război Rece. Astfel, pericolul de a recurge la tehnici vechi precum confruntarea prin intermediari și încercarea de a securiza sfere de interes/influență concurente devin din ce în ce mai posibile.

Conferința va reuni mai bine de 30 de experți din Albania, Armenia, Bulgaria, Federația Rusă, Georgia, Germania, Italia, Marea Britanie, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ucraina, specializați pe regiunea est-europeană și pe Balcanii de Vest. Evenimentul este organizat cu susținerea Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, CNCS-UEFISCDI, prin proiectul PN-II-RU-TE-2014-4-0534, iar limba de lucru va fi engleza.

Cei care doresc să participe, se pot înregistra aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri