80 de deţinuţi de la Poarta Albă muncesc la reabilitarea Cetăţii Callatis din Mangalia. „Sunt foarte motivaţi să muncească şi sunt serioşi”

Data publicării:
callatis

80 de deţinuţi de la Poarta Albă, încarceraţi în regim semideschis, lucrează în această perioadă la reabilitarea Cetăţii Callatis din Mangalia. Deţinuţii sunt plătiţi, iar zilele muncite se scad din pedeapsă.

Reprezentantul firmei de construcţii care se ocupă de lucrările de la Cetatea Callatis spune că preferă să lucreze cu deţinuţii pentru că sunt ascultători şi nu fac pauze atât de dese ca muncitorii obişnuiţi. „Deţinuţii sunt foarte motivaţi să muncească şi sunt serioşi, nu prezintă riscul de a nu se prezenta la muncă, de a pleca mai devreme sau de a face alte prostii pe şantier”, spune Florin Enuc.

Cât vor munci deţinuţii la Mangalia, adică până în primăvara anului viitor, o vor face sub îndrumarea cercetătorilor de la Muzeul de Arheologie din localitate, care sunt foarte încântaţi de mersul lucrărilor. „Este un plus, sunt eficienţi, deja într-o săptămână şi jumătate s-au realizat lucruri extraordinare. E un plus pentru ei, este un plus pentru noi”, spune şi directorul Muzeului de Arheologie Callatis, Tatiana Odobescu.

Cu ajutorul deţinuţilor de la Poarta Albă, Cetatea Callatis va fi complet reabilitată şi restaurată peisagistic în mai puţin de un an. Punerea în valoare a vestigiilor se va face cu ajutorul iluminatului ambiental şi prin plantarea de arbuşti şi gazon ornamental.

Edilul Mangaliei, Cristian Radu, speră ca refacerea patrimoniului cultural din zonă să atragă mai ales turiştii care vizitează sudul litoralului. În prezent, zidurile cetăţii sunt ascunse privirii din cauza mărăcinilor şi buruienilor din jurul ei.

Mangalia este cea mai veche aşezare din România şi este păcat! Avem o cetate pe care nu o punem în valoare. Uitaţi-vă, turiştii tranzitează Mangalia, ajungeau poate în Turcia, în Grecia, sau Bulgaria, făceau trei poze şi lăsau câteva mii de euro. Pot lăsa sumele acestea de bani şi în Mangalia”, apreciază Cristian Radu.

Valoarea totală a proiectului, finanţat cu bani europeni, depăşeşte 3 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri