A MURIT UMBERTO ECO

Data publicării:
umberto eco - getty

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Scriitorul a încetat din viață la domiciliul său, vineri seara, în jurul orei 22:30 (ora României), a confirmat familia. Umberto Eco suferea de cancer de mai mult timp.

Celebru pentru romanele sale „Numele trandafirului” și „Pendulul lui Foucault”, Umberto Eco a fost un autor prolific, dar și unul dintre cei mai buni specialiști în semiotică și teorie literară. A scris, însă, și cărți pentru copii.

Ultimul roman al lui Umberto Eco, „Numărul zero”, a apărut anul trecut. Acțiunea se petrece în 1992 și este narată de Colonna, un jurnalist care lucrează pentru un ziar din Milano. Cartea, tradusă și în românește, este o satiră a culturii corupției din Italia, dar și a moștenirii fasciste. 

Tot anul trecut, scriitorul a provocat o polemică după ce, într-un discurs public, și-a expus teoria despre proliferarea internetului. „Reţelele de socializare au dat posibilitatea disidenţilor din China sau Turcia să prindă voce, au devenit un spaţiu al diversităţii şi al schimbului de opinii. Dar şi locul unde legiuni de imbecili au primit dreptul la cuvânt”, afirma filosoful.

Umberto Eco s-a născut la Alessandria, în Piemont, în 1932. Doctor în filologie și litere, a predat la mai multe universități din Italia - Torino, Florența, Milano, Bologna - și este autorul a numeroase romane și lucrări eseistice, studii biblice și medievale, lucrări despre comunicare, pentru care a fost recompensat cu premii în Italia, Franța, Spania.

Primul roman l-a publicat la aproape 50 de ani. „Numele trandafirului” (1980) i-a adus însă și cel mai mare succes. Tradus în milioane de exemplare, în peste 40 de limbi, ecranizat ulterior, este cartea care i-a permis lui Umberto Eco să facă avere. Este un thriller intelectual, care combină în ficțiune semiotica, analiza biblică, studiile medievale și teoria literară.

Romanele lui Umberto Eco:

Il nome della rosa (1980)

Il pendolo di Foucault (1988)

L'isola del giorno prima (1994)

Baudolino (2000)

La misteriosa fiamma della regina Loana (2004)

Il cimitero di Praga (2010)

Numero zero (2015)

Operele lui Umberto ilustrează conceptul de intertextualitate, iar scriitorul mărturisea că James Joyce și Jorge Luis Borges au fost autorii contemporani care l-au influențat cel mai mult. „Cărțile întotdeauna vorbesc despre alte cărți și fiecare poveste spune o poveste care deja a mai fost spusă”, spunea Umberto Eco. Nu se definea, însă, ca romancier. „Sunt un filosof, romane scriu numai în weekend”, declara el într-un interviu. 

Era un bibliofil și avea 30.000 de titluri în ediții rare, dar nu a fost tipul intelectualului închis în turnul de fildeș. Ca orientare, era de stânga, un înverșunat adversar al lui Silvio Berlusconi. A lucrat pentru televiziunea publică RAI, prilej de a observa modul în care cultura este tratată de media.

Însă Eco era deja celebru în mediile intelectuale înainte de acest roman. Este considerat unul dintre pionierii semioticii, știința care analizează semnele și care a luat naștere la sfârșitul anilor 50. Un foarte bun orator, era invitat adesea să țină discursuri și era doctor honoris causa a numeroase universități.

Tot vineri, lumea literară a mai pierdut un nume mare. Haper Lee, autoarea romanului „Să ucizi o pasăre cântătoare”, câștigătoare a unui premiu Pulitzer, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani.


Citiți și:

DA-TE LA O CARTE. Radu Paraschivescu recomandă „Istoria tărâmurilor și locurilor legendare” de Umberto Eco


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri