Academia de Muzică, una dintre cele mai impresionante clădiri din Budapesta

Data publicării:
academia ungaria

Budapesta are numele legat de muzicieni celebri iar dintre toţi, Franz Liszt este cel mai admirat. Academia cu acelaşi nume a fost creată chiar de Liszt, în 1875, la cererea parlamentului ungar. Construcţia clădirii a fost finalizată în 1879 dar în scurt timp s-a dovedit prea mică şi s-a decis ridicarea unui sediu nou. Astfel, în 1907 s-a deschis Academia pe care o cunoaştem astăzi.

Dintre muzicienii de renume din secolul al XX-lea, compozitorul Bela Bartok a învăţat şi apoi a predat aici. Una din creaţiile sale cele mai importante este Cantata Profana prezentată în premieră la Londra în 1934. Această piesă corală are la bază colinde româneşti culese chiar de Bartok, în ideea de a compune o trilogie pe baze folclorice est-europene.

Pe lângă interiorul cu decoraţiuni somptuoase, spiritul Academiei este dat şi de solidaritatea muzicienilor. Colaborarea între studenţi este atât de firească, încât profesorii de azi nu prea îşi amintesc cum au devenit oficial cadre didactice.

Gabor Farkas, profesor de pian: Prima zi ca profesor... vă spun sincer că nici nu-mi amintesc, nu-mi amintesc pentru că în anii studenției ne ascultam permanent unul pe altul. Deci a fost cumva ceva firesc când am început să predau, pentru ca de multe ori s-a întâmplat ca studenți din anii inferiori să mă roage să îi ascult înainte de concert sau de un examen sau dacă se pregăteau pentru concurs. Deci în aceste săli se desfășoară, în paralel, ore de curs și pregătiri, ori profesorii predau, ori studenții se ajută reciproc. Cred că de aceea nu îmi amintesc de prima ora când am predat”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri