Andrei Pleşu, la Digi24: Politicienii folosesc limba română ca pe o bâtă

Data actualizării: Data publicării:
plesu in fata ta

Politicienii folosesc limba română ca pe o bâtă după mai multe ţuici băute la cârciumă. Or, patriotism înseamnă întâi să scrii şi să vorbeşti corect. Opinia radicală a fost emisă, la Digi24, de scriitorul Andrei Pleşu, prezent la emisiunea „În faţa ta”.

Problema este că, atâta vreme cât ei perorează la televizor, fără asemenea grijă, copiii îi iau drept modele de succes şi, desigur, demne de urmat.

Andrei Pleşu: „(Politicienii de acum cu limba română cum vi se pare că stau?) E o temă care mă chinuie, domnilor, pentru că mi se pare că simptomele patriotismului sunt: să-ţi cunoşti trecutul, să-l onorezi, să-ţi iubeşti cultura şi să-ţi foloseşti cuviincios limba. Eu când văd cum se vorbeşte limba română, întâi gramatical vorbind, pe urmă stilistic vorbind. Ce fac politicienii la televiziuni, cu limba română, o folosesc ca pe o bâtă, spun lucruri inadmisibile, atmosfera e de cârciumă de după mai multe ţuici. Ce văd, ce cred elevii care văd asta? Că dacă nu vorbeşti aşa buruienos şi bolovănos n-ai şanse să ajungi la vârf, la conducerea ţării.”

Interviul integral cu Andrei Pleșu îl puteți urmări mai jos:

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri