Banii norvegienilor salvează patrimoniul românesc

Data publicării:
biserici bani norvegieni

Unice în Transilvania, cele două biserici de lemn au fost aduse în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” în urmă cu peste 50 de ani, pentru conservare. Lăcaşul de cult din comuna sălăjeană Cizer este una dintre cele mai importante din întreg parcul. Construită în 1776, a fost adusă în parcul din Cluj-Napoca la începutul anilor 1970, dar nu a fost restaurată vreodată.

Tudor Sălăgean, istoric: Nu a inclus restaurarea picturii acestei biserici care a rămas din păcate la nivelul în care se afla în momentul în care era în localitatea din judeţul Sălaj.

A doua biserică introdusă în proiectul de restaurare a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în satul Petrindu din județul Sălaj. A fost însă scoasă din circuitul de vizitare al parcului de peste 30 de ani din cauza stării avansate de degradare.

Tudor Sălăgean, istoric: Are şi anumite probleme structurale, o parte a tălpilor va trebui înlocuită şi apoi se va trece la restaurarea şi punerea în valoare a picturilor şi a monumentului însuşi.

Lucrările sunt plătite din fondul de conservare a patrimoniului derulat de Guvernul Norvegiei în toată Europa. Pentru cele două biserici de lemn au fost obținuți un milion de euro.

Daniela Furcovici, manager de proiect: Finanţarea nerambursabilă este de 100%. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, respectiv până în aprilie 2016.

Lucrările vor începe în primăvara acestui an. Autoritățile clujene vor acum să obțină fonduri și pentru reabilitarea unui castel nobiliar al familiei Banffy din comuna Răscruci.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri