Bilanţul României la Cannes 2016

Data publicării:
afis cannes

 

Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul pentru cea mai bună regie, pentru filmul ”Bacalaureat”, distincție ce i-a fost acordată și cineastului Olivier Assayas, regizorul filmului ”Personal Shopper”.

Filmul românesc ”Dogs”, regizat de Bogdan Mirică, şi coproducţia cu participare românească ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, au câştigat, sâmbătă seară, două dintre cele trei premii decernate de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) la Cannes, fiind recompensate în secţiunea Un Certain Regard respectiv în competiţia oficială a festivalului. ”Toni Erdmann” reprezintă o coproducţie Germania-Austria-România, al cărei coproducător român este Ada Solomon.

Filmul ”Albüm”, de Mehmet Can Mertoğlu, o coproducţie cu participare românească, a fost recompensat, joi seară, la Cannes, cu premiul Révélation France 4, în secţiunea Semaine de la Critique. Filmul ”Albüm”, ai cărui coproducători români sunt Oana Iancu şi Călin Peter Netzer, reprezintă o coproducţie Turcia/Franţa/România.

2016 a marcat una dintre cele mai consistente prezenţe româneşti din istoria Cannes-ului. Standul din Marché du Film a promovat în cadrul industriei internaţionale filmele româneşti din Selecţia oficială, pe cele din Marché du Film/ Film Market, şi filmele realizate în coproducţie minoritară.

Prezența românească la Cannes

Cristian Mungiu cu ”Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul ”Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul ”Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi a concurat în secţiunea Un Certain Regard. Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, a concurat în secţiunea Cinéfondation.

În cadrul Marché du Film au fost proiectate opt filme: ”Varză, cartofi şi alţi demoni” în regia lui Şerban Georgescu, ”Dublu” de Catrinel Dănăiaţă, ”Aniversarea”, în regia lui Dan Chişu, ”La drum cu tata”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, ”Dincolo de calea ferată” de Cătălin Mitulescu, ”Box”, regizat de Florin Şerban, ”Lumea e a mea”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase şi ”Minte-mă frumos în Centrul Vechi” regizat de Iura Luncaşu.

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor ”Hârtia va fi albastră”, ”Marţi, după Crăciun” şi ”Boogie”, a făcut parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului ”Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian a participat la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat ”Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a desfăşurat în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de cineastul australian George Miller.

Un câștigător neașteptat al trofeului Palme d'Or

Deși nu era menționat de presă în top 3 favoriți, lungmetrajul ”I, Daniel Blake”, regizat de cineastul britanic Ken Loach, a câştigat trofeul Palme d'Or, duminică seară, la gala de închidere a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Ken Loach se alătură astfel - ca al optulea membru - clubului select al regizorilor care au reușit să câștige de două ori trofeul festivalului în cei 69 de ani de istorie.

În filmul ”I, Daniel Blake”, actorul Dave Johns interpretează rolul unui bărbat din Newcastle care încearcă să obţină o pensie de handicap. Personajul se îndreaptă spre sărăcie, alături de o femeie singură, interpretată de Hayley Squires, mamă a doi copii, pe care încearcă să îi ajute. 

Într-o conferinţă de presă organizată la Cannes după proiecţia acestui film, Ken Loach, un regizor care abordează adeseori tematici sociale în peliculele sale, a discutat cu jurnaliştii prezenţi pe Croazetă despre noua sa producţie cinematografică.

Cineastul britanic, în vârstă de 79 de ani, care a câştigat prestigiosul trofeu Palme d'Or decernat la Cannes, în anul 2006, cu filmul ”Mângâierea vântului/ The Wind That Shakes The Barley”, s-a declarat şocat de felul în care persoanele sărace sunt tratate de guvernele europene, lansând un apel ”stângii adevărate”, căreia i-a cerut să se unească la nivelul întregii Europe.

De asemenea, Ken Loach a criticat în termeni duri politicile Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, s-a pronunţat împotriva Brexitului, considerând că Marea Britanie ar trebui să rămână în UE, pentru a evita ascensiunea formaţiunilor extremiste. 

Britanicii sunt invitaţi să se pronunţe într-un referendum, pe 23 iunie, în privinţa posibilităţii ca Marea Britanie să rămână sau să părăsească Uniunea Europeană. O ieşire a Marii Britanii din UE ar înseamna ”o eroare uriaşă”, a spus Ken Loach. 

Deşi filmul ”I, Daniel Blake” se concentrează pe o problemă socială din Marea Britanie, pelicula se adresează unui spectru mult mai larg de spectatori, consideră regizorul Ken Loach.

Ken Loach, născut pe 17 iunie 1936, este cunoscut pentru stilul său regizoral marcat de naturaleţe şi realism. Ken Loach a abordat adeseori chestiuni sociale în filmele sale, aceste aspecte fiind evidenţiate în pelicule precum ”Cathy Come Home”, ”Riff-Raff” şi ”Privatizarea/ The Navigators”. A câştigat numeroase trofee importante şi a fost nominalizat de multe ori la trofeul Palme d'Or de la Cannes - pe care l-a câştigat în 2006 cu filmul ”The Wind That Shakes The Barley” - cu pelicule emoţionante, în rândul cărora se remarcă lungmetraje precum ”Ploaia de pietre/ Raining Stones”, ”Agenda ascunsă/ Hidden Agenda”, ”Pământ şi Libertate/ Land and Freedom”, ”Numele meu este Joe/ My Name is Joe”, ”Pâine şi trandafiri/ Bread and Roses”, ”În căutarea lui Eric/ Looking for Eric”, ”Partea îngerilor/ The Angels' Share” şi ”Salonul lui Jimmy/ Jimmy's Hall”. viewscnt

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

PALMARES CANNES 2016 - LISTA CÂȘTIGĂTORILOR

Palme d'Or: "I, Daniel Blake" al regizorului britanic Ken Loach 
Marele Premiu: "Juste la fin du monde" al canadianului Xavier Dolan 
Premiul pentru regie ex-aequo: românul Cristian Mungiu pentru "Bacalureat" și francezul Olivier Assayas pentru "Personal Shopper" 
Premiul pentru scenariu:iranianul Asghar Farhadi pentru "Clientul" 
Premiul juriului: "American Honey" al britanicei Andrea Arnold 
Premiul pentru interpretare feminină: Jaclyn Jose în "Ma'Rosa" al filipinezului Brillante Mendoza 
Premiul pentru interpretare masculină: Shahab Hosseini în "Clientul" al iranianului Asghar Frahadi 
Camera d'Or: "Divines" al regizoarei franceze Houda Benyamina 
Palme d'Or penTru scurtmetraj: "Timecode" al spaniolului Juanjo Gimenez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri