Biografia lui Radu Beligan, ultimul Artist al Poporului

Data publicării:
radu beligan decembrie 2015 youtube

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în judeţul Băcău, într-o familie care îşi reclamă legături, pe linie parternă, cu Ion Creangă. A început studii de Drept şi Filosofie la Bucureşti, dar nu le-a încheiat. Nici pe cele de teatru, de la Academia Regală. Însă a reuşit să devină unul dintre cei mai cunoscuţi actori români şi deţinătorul celei mai lungi cariere teatrale din lume.

Radu Beligan a debutat pe scena teatrului Regina Maria, în spectacolul „Crimă şi pedeapsă”, de Gaston Bary, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, în regia lui Mihai Zirra.

„Dacă Dumnezeu ți-a dat un dar ești obligat să răspunzi acestui dar. Este profund condamnabil să lași o vocație în paragină, să nu-i dai prilejul să se împlinească. Sau măcar să se verifice într-un fel. Sunt convins că în fața instanțelor artistice și ale conștiințelor ești condamnabil dacă deturnezi un talent din drumul lui sau dacă nu îi dai un prilej să se afirme într-un fel”, declara Radu Beligan într-un interviu.

În 1962, la 44 de ani, a fost decorat cu titlul de Artist al Poporului – cea mai înaltă disticţie culturală acordată în perioada comunistă.

În 1961 a înfiinţat Teatrul de Comedie din Bucureşti, pe care l-a condus până în 1969, atunci când a preluat funcţia de director al Teatrului Naţional. Şi a condus cea mai importantă instituţie teatrală din ţară până în 1990, atunci când director a fost numit regizorul Andrei Şerban.

Între 1950 şi 1965, Radu Beligan a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film. În 1971 a devenit preşedinte activ al Institutului Internaţional de Teatru, iar în anul 1977 a devenit preşedinte de onoare pe viaţă al instituţiei. În perioada 1971 – 1978, Radu Beligan a fost copreşedinte, alături de Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaţionale de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO.

Radu Beligan a fost, în perioada 1969 -1989, membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR). A fost şi deputat în Marea Adunare Națională, între 1961 – 1975.

În 2004 a devenit membru de onoare al Academiei Române iar pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

În paralel cu impresionanta sa activitate teatrală, Radu Beligan este şi autorul a trei cărţi: „Pretexte şi subtexte” (1968), „Luni, Marți, Miercuri...” (1978) şi „Note de insomniac” (2001).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri