BONTON. Povestea lui Stan Ioan Pătraș, meșterul care a avut ideea Cimitirului Vesel de la Săpânța

Data publicării:
cimitir

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai. Acolo se află satul Săpânţa din judeţul Maramureş. Locul a făcut înconjurul lumii datorită Cimitirului Vesel, monument cultural protejat de UNESCO.

Cimitirul Vesel este singurul loc din lume unde moartea nu mai reprezintă o tragedie, ci devine un prilej de glumă. O vizită acolo este o experienţă unică. Ideea unui asemenea spațiu i-a venit lui Stan Ioan Pătraş, de asmenea îngropat în cimitirul pe care l-a creat din pură întâmplare. Povesteşte despre asta Dumitru Pop, cel care duce mai departe meşteşugul crucilor cu poveste.

„Ideea a fost în felul următor: a murit un tânăr înecat în râul Tisa şi el, fiind bun prieten cu acesta, i-a făcut o cruce pe care scria: "Acest tânăr a fost înecat în râul Tisa, Zapca Gheorghe, în anul 1935, la vârsta de 18 ani". De la acea cruce a început această îndeletnicire a lui Stan Ioan Pătraş să facă cruci pentru cimitir”, povestește Dumitru Pop, meșter popular.

Stan Ioan Pătraș a sculptat primele cruci cu mult înainte de a scrie și versurile care să le însoțească. A fost nevoit să muncească de mic, pentru că tatăl lui era pe front, iar acasă avea o mamă și trei frați. El era cel mai mare dintre ei și devenise capul familiei. Pe crucea lui Pătras scrie cum a început totul.

Abia în anul 1935, Stan Ioan Pătraș a început să-și îmbogățească lucrările cu epitafuri. Dumitru Pop spune că meșterul său avea un talent înnăscut, o chemare: „Când vedea că lucrarea intră în cimitir şi lumea se strânge pe lângă cruce, atunci zicea: bă, asta e bună. Mergea pe varianta asta să vadă că la om îi place ceea ce face el. Mergea în mijlocul vizitatorilor şi nu-l cunoştea, că mergea îmbrăcat aşa, mai de sat, şi stătea şi asculta ce vorbesc, şi el prin asta câştiga foarte mult că el ştia ce-am greşit, aici trebuie să fac ceva, ca să fie mai dulce, să simtă omul despre ce e vorba”.

Lumea își aduce aminte de Stan Ioan Pătraș ca de un om bun, cu frica lui Dumnezeu, dar și plin de viață. Dumitru Pop a stat pe lângă Stan Ioan Pătraș timp de nouă ani. Așa a învățat meserie de la el. Apoi, în anul 1977, când Pătraș a murit, Pop i-a preluat meșteșugul. Tot el este cel care, de atunci, se ocupă de casa memorială a mentorului său.

Dumitru Pop are nevoie de două-trei luni ca să termine o lucrare, în funcție de complexitatea ei. Pe o față a crucii spune povestea vieții omului, iar pe cealaltă, motivul morții sale. O astfel de cruce costă între 1.500 și 2.500 de lei.

Cimitirul Vesel de la Săpânţa este rodul imaginaţiei şi muncii unui om fără carte, dar cu multă înţelegere despre oameni. Stan Ioan Pătraş a crezut în talentul lui şi a dat naştere unui loc care astăzi face România cunoscută peste tot. Dumitru Pop îi duce cu mândrie și pasiune moştenirea mai departe, însă are o dilemă: cine va fi oare cel care va continua această muncă atunci cand el nu va mai fi?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri