„Brâncuşi de Maramureş”. Sculptorul român care i-a impresionat pe francezi

Data publicării:
BRANCU SI

Ioan Bledea sau „mâncătorul de lemne”, cum îi spun cei din Hexagon pentru viteza cu care lucrează, are 66 de ani şi se laudă cu peste o mie de opere de artă făcute de-a lungul a patru decenii.

Comparate chiar şi cu operele lui Brâncuşi, sculpturile sale sunt expuse în muzee şi colecţii particulare. Unele au ajuns şi pe birourile unor personalităţi precum Michelle Obama sau Hillary Clinton.

De îndată ce ajunge în mâinile lui Ioan Bledea, orice bucată de lemn parcă prinde singură formă. Pare imposibil, dar unealta cu care face minuni este o secure veche de 50 de ani.

„Nu se poate compara munca cu securea cu drujba. Drujba îi foarte rapidă, dar îi riscantă. Poți să faci o tăietură greșită și s-a dus totul peste cap”, a spus Ioan Blendea.

În orice bucată de lemn vede un personaj sau o poveste. Operele inspirate din tradiţiile maramureşene i-au adus imediat recunoaşterea internaţională.

În 1992 a ieşit pentru prima dată din ţară şi a mers la un festival de sculptură în Franţa. Acolo, oamenii l-au numit „Mâncătorul de lemne” pentru că lucra cu o viteză ameţitoare.

„Eu credeam în talentulul lui, mi-am dat seama că este un om de excepție dar nu realizam că va ajunge aici, unde a ajuns astăzi”, a spus Mihai Dancuo, fost director al Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației. Tot francezii au fost cei care l-au asemănat cu marele Constantin Brâncuşi.

„Am început cu securea, cu fierestrăul și îmi aduc bine aminte că și el tehnica asta a abordat-o de la început. Ai formele pe care le fac eu îmi place să spun că mă apropie de Dumnezeu”, a spus Ioan Bledea. „Nu a copiat niciodată, dar din hazard a avut un fel de inspiraţie similară”, a spus Lydia Bloch, voluntar francez în România. 

În 40 de ani de activitate artistică, Ioan Bledea a sculptat o pădure întreagă, cum îi place să spună. Cele peste 1.000 de lucrări figurează în muzee, în casele unor colecţionari, dar şi în birourile lui Michelle Obama, Hillary Clinton sau Viktor Iușcenko. Acasă are propria galerie de artă cu nu mai puţin de 400 de sculpturi. „În fiecare dimineaţă când mă scol primul lucru pe care-l fac trec prin casă, vin la atelier, mă uit la galerie. Aproape pe fiecare îi mângâi și sunt bucuros că vor spune cândva multe despre mine”, a spus sculptorul.

O încăpere din casă e dedicată premiilor şi diplomelor primite de-a lungul anilor. În 2011, Ioan Bledea a fost numit cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei. Acum, sculptorul mai are o dorinţă: să-şi expună operele la New York.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri