Casa marelui om politic Iuliu Maniu, lăsată de izbelişte

Data publicării:
iuliu maniu

Un monument istoric e lăsat de izbelişte în Sălaj. E vorba de casa de la Bădăcin a marelui om politic Iuliu Maniu. Abia de se mai ţin zidurile conacului. Banii strânşi din donaţii pentru reabilitare s-au epuizat rapid, iar lucrările de restaurare au fost oprite. Ar mai fi nevoie cam de 350.000 de euro pentru salvarea clădirii.

Repararea casei lui Iuliu Maniu a început anul trecut, în noiembrie. Cu cei 200.000 de lei adunaţi din donaţii, la iniţiativa preotului din Bădăcin, au fost consolidate fundaţia şi pereţii conacului.

"Casa se deteriora pe zi ce trece. Văzând că statul nu se implică sub nicio formă, chiar am făcut nenumărate solicitări, am început în 2015 o campanie de strângere de fonduri," spune Cristian Borz, preotul paroh din Bădăcin.

Banii s-au epuizat însă rapid.

Lucrările la casa memorială a lui Iuliu Maniu au fost oprite mai bine de jumătate de an din cauza lipsei fondurilor. De abia de o săptămână, muncitorii au început să lucreze, din nou, la conservarea acoperişului care stă să se prăbuşească.

"Încercăm să schimbăm ţiglele care sunt sparte, să înlocuim căpriorii care sunt rupţi, să nu ne trezim că acoperişul s-ar rupe şi ar deteriora, sigur, şi lucrările deja făcute," explică Cristian Borz, preotul paroh din Bădăcin.

Ridicată în 1879 de tatăl lui Iuliu Maniu, casa a revenit abia în 2008 moştenitoarei de drept a averii politicianului, Episcopia Greco-Catolică Oradea.

"Suntem pe o listă la Institutul Naţional al Patrimoniului şi noi sperăm că vom intra în programul naţional de restaurare, dar asta depinde de fondurile care vor fi alocate Ministerului Culturii din buget pe anul 2017," adaugă Cristian Borz, preotul paroh din Bădăcin.

Pentru restaurarea casei de la Bădăcin ar fi nevoie de 350.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri