Ce am făcut în ultimii 25 de ani? Comunismul, revizitat la Festivalul de film documentar One World Romania

Data publicării:
bucuresti unde esti

Un regal de filme documentare se întâmplă în Capitală, unde a început One World Romania Film Festival. Peste 50 de pelicule despre perioada comunistă şi moştenirea lăsată de dictatură în diverse colţuri ale lumii sunt proiectate în cinematografele din Capitală până duminică.

Imagine din filmul „Bucureşti, unde eşti?”, regia: Vlad Petri

Sunt documentare care arată cum ne-am transformat în cei 25 de ani de libertate, ce regretă nostalgicii şi ce urme adânci au lăsat dictaturile în conştiinţa unui popor. Şi nu numai. „Sunt filme care vorbesc despre corupţie în India sau în Cehia, într-o secţiune care se cheamă Statul strâmb, sunt şi filme care vorbesc despre bolile mass-mediei”, povesteşte Alexandru Solomon, directorul Festivalului One World Romania.

În deschiderea festivalului a fost proiectat un documentar despre curajul de a face presă altfel. Pe Valea lui Jato este un film despre un producător de jurnal de ştiri care şi-a făcut televiziune în propria casă. Nu orice televiziune, ci un post diferit, care denunţă corupţia şi crima organizată din Italia. Documentarul este realizat de Caterina Monzani şi Sergio Vega Borrego, doi tineri regizori care au lucrat la film aproape trei ani. „Documentarul se concentrează pe Pino Maniacci, fondatorul postului de televiziune Telejato, care a avut ca scop lupta împotriva mafiei. (Maniacci) nu a vrut să ne dezvăluie aspecte ale vieţii sale care, în opinia noastră, erau importante”, a declarat Caterina Monzani. „De câte ori încercam să îi punem o întrebare care ar fi săpat mai adânc, ne îngreuna sarcina, pentru că mereu avea un răspuns pregătit. Era prea inteligent”, spune la rândul său Sergio Vega Borrego.


Această ediţie a Festivalului, a şaptea, vine sub genericul celor aproape 25 de ani trecuţi de la căderea comunismului în estul Europei. „Uitându-ne în calendar, am văzut că au trecut aproape 25 de ani. 25 de ani ar fi trebuit să fie de ajuns. Am adunat filme care privesc în urmă spre acest sfert de secol şi spre ce s-a petrecut mai înainte în Europa răsăriteană”, argumentează regizorul Alexandu Solomon. „Eroii acestui an sunt activiştii (cuvânt "urât", renăscut din cenuşa propagandei...). Filmele din secţiunea care le este dedicată îi înfăţişează cu tot cu slăbiciunile, eşecurile şi îndoielile lor. Fie că se opun unei autostrăzi sau unui dictator, încăpăţânarea lor nu este totdeauna simpatică, dar asta nu îi face mai puţin admirabili. (...) Filmele din programul One World Romania 7 bat în pet-uri, îşi scriu pe pereţi disperarea şi dizolvă ipocrizia şi murdăria care ne înconjoară. Dar ele vorbesc pe limba universală a filmului, sunt mai creative decât orice slogan, mai acide decât orice articol de presă. (...)

25 de ani e mult, dar se pare că nu a fost de ajuns.

Tocmai de asta facem festival, pentru că ne arde...”, conchide Alexandru Solomon.

Festivalul are cinci secţiuni principale: După 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul strâmb, Clinica mass-media, Şi dragostea este un drept al omului. 50 de filme documentare, unele în premieră, sunt prezentate în perioada 17-23 martie la cinematografele bucureştene Studio, Elvira Popescu, Sala „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Ţăranului Român şi la Cinema Pro. Spectatorii sunt invitaţi şi la reprezentaţii de teatru, ateliere tematice şi expoziţii de fotografie.

Lista filmelor prezentate în cadrul ONE WORLD ROMANIA FILM FESTIVAL:

89 mm from Europe

Aim High in Creation

American Vagabond

Anything Can Happen

Byeway

Crop

Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus

Encounters with Your Inner Trotsky Child

Father and Son on A Journey

Free Smetana!

Front Collision

Green Gold

Happy End

Here Be Dragons

High Tech, Low Life

How It's Done

Judgment in Hungary

Microphone Test

Mission Congo

Model Village

My Child

Normalization

Plutocracy Croatia

Powerless

Practice Exercises

Pussy versus Putin

Putin's Games

Romanian Autumn

So It Doesn't Hurt

Stop-over

The 727 Days without Karamo

The Alexandru Sahia Studio: Oldies, Goldies

The Art of Disappearing

The Death Row

The Family

The Invisibles

The Network

The Shovel Is Too Small

The Unknown Known

The Valley of the Jato

The Visit

Ukraine Is Not a Brothel

Watchers of the Sky

Where are You, Bucharest?

Which Way Is the Front Line from Here? The Life and Time of Tim Hetherington

Yes we can!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri