Cea mai iubită cafenea din Budapesta

Data publicării:
cafenea

Cafeneaua New York din Budapesta a apărut în 1894 şi nu are legătură cu metropola americană. Şi-a primit numele după societatea de asigurări New York, care a finanţat construcţia clădirii de 4 etaje. Decoraţiunile luxoase, neobişnuite la acea dată, au transformat în scurt timp cafeneaua într-una din cele mai elegante scene ale vieţii sociale din capitala Ungariei. Vedetele vremii, jurnalişti, scriitori şi artişti petreceau mult timp aici, în locul unde s-au născut şi multe legende urbane.

Atmosfera era atât de vesela și de destinsă, clienții se simțeau atât de bine aici încât s-au gândit ca această cafenea să fie deschisă zi și noapte. Iar legenda spune ca Molnar Ferenc, care mai târziu a scris romanul "Băieții din strada Pal", a luat cheia localului și, împreună cu prietenii lui, au aruncat-o în Dunare, pentru ca astfel cafeneaua să nu poată închide niciodată,” Norbert Balogh, manager.

În perioada de glorie, 400 de ziare ajungeau zilnic la cafeneaua New York, pentru clienții fideli. Astăzi, localul menține vie memoria vedetelor de odinioară. Sunt păstrate mesele speciale, care transpun vizitatorii în secolul 19. Dar şi artiştii actuali se bucură de privilegiul de a avea o masă personalizată, ca de exemplu dirijorul Tamas Vasary. Perioada dificilă a lipsei de fonduri pentru restaurare nu a ocolit nici cafeneaua New York, dar în cele din urmă investitorii străini au rezolvat problemele.

Renovările au durat peste 2 ani, şi cafeneaua a deschis din nou în 2006 şi astfel poate străluci din nou ca altă dată, se pot vedea şi fotografii de epocă. Totul este extrem de reuşit, toţi vizitatorii sunt impresionaţi. Dacă ne uităm la orice detaliu, întotdeauna observăm ceva nou. Şi eu, care lucrez aici de peste 6 ani, pot spune că descopăr în fiecare zi un detaliu nou, executate cu o fineţe fantastică,” mai spune Norbert Balogh.

Prețurile la cafeneaua New York nu sunt cele mai scăzute de pe piață, în schimb, oferta gastronomică este deosebită, personalul amabil și atent și, nu în ultimul rând, pianiștii sunt discreți și cu un repertoriu de bun gust.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri