Ceasul baronului von Brukenthal s-a întors acasă

Data actualizării: Data publicării:
ceas baron

Are mai bine de două secole și și-a petrecut anii de glorie în buzunarul celui mai puternic om din Transilvania. Este vorba despre ceasul baronului Samuel von Brukenthal, o piesă de colecție, care a rămas după moartea baronului în depozitul muzeului care îi poartă numele. A fost recondiţionat şi este expus în premieră la Sibiu.

Ceasul baronului von Brukenthal a mai fost expus în Luxemburg, dar niciodată în România. Piesa a fost realizată la Geneva, acum mai bine de 200 de ani.

Dana Hrib, muzeograf: „Are carcasa din aur, cântărește în total 147 de grame, diametrul cadranului este 6,3 cm. Are două mecanisme înăuntru. Un mecanism al ceasului și un mecanism muzical.”

Ceasul redă o arie din Carnaval la Veneția, de Niccolo Paganini, iar sunetul original a fost înregistrat și este redat permanent în încăperea în care este expus.

De altfel, ceasul are o valoare simbolică deosebită, pentru că este unul dintre foarte puținele lucruri personale ale baronului von Brukenthal care au rămas în țară.

Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal: „Între cele peste un milion și jumătate de obiecte ale muzeului, aflate în inventare, cândva s-a redescoperit ceasul baronului Samuel von Brukenthal și s-a și restaurat.”

Vizitatorii Muzeului din Sibiu sunt încântaţi că pot vedea vechiul ceas. Încăperea în care a fost expus ceasul are o semnificaţie aparte. Salonul oriental, niciodată deschis publicului până acum, a fost transformat în perioada comunistă în depozit. Recent renovată, camera și-a recăpătat strălucirea de altădată.

Cristina Scărlătescu, restaurator: „Au fost numeroase lacune, lipsuri de material lemnos care au necesitat completări serioase, în sensul că acolo a trebuit să intervenim inclusiv cu lemn de acceași esență.”

Ceasul expus în mijlocul Salonului Oriental este imaginea care va reprezenta Muzeul Brukenthal pe tot parcurcul anului viitor, cînd împlinește 200 de ani de la deschidere. Muzeul din centrul Sibiului a fost deschis oficial în anul 1817, la acea vreme având 1090 de picturi din colecţia baronului Samuel von Brukenthal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri