Cetatea din Făgăraş va fi păzită de străjeri

Data publicării:
cetatea fagaras fb

Costumele străjerilor sunt gata, iar în câteva săptămâni garda trebuie să fie pregătită la porţile şi turnurile cetăţii. Astfel că cei care vor juca rolul străjerilor trebuie să se obişnuiască nu doar cu armura, ci şi cu protocolul din secolul al XVII-lea.

Armurile şi coifurile sunt din metal şi cântăresc împreună peste 10 kilograme. Au fost făcute după schiţele din inventarele Cetății. Tocmai de aceea metalul nu a fost înlocuit cu un alt material. Costumele au fost refăcute întocmai ca în acele vremuri, cu tot cu sabie şi lance. În total, 10 bărbaţi, voluntari, vor juca rolul străjerilor.

"Aşa cum odinioară principesele Transilvaniei dădeau instrucţiuni despre modalitatea de a se deschide porţile dimineaţa, în bătaia tobelor, după o rugăciune, aşa se deschideau porţile. Vrem să reconstituim şi acest moment," spune Elena Băjenaru - managerul muzeului Ţării Făgăraşului.

De aproape trei ani cetatea Făgăraş a devenit unul dintre cele mai căutate obiective turistice din judeţ. A fost reabilitată şi s-au păstrat în detaliu elemente vechi de sute de ani. Astfel că străjerii care urmează să păzească cetatea vor întregi povestea fortăreţei.

Poarta cetăţii era apărată de 30 de străjeri şi, în fiecare turn, mai erau încă 10. Astfel că, datorită apărării temeinice, cetatea nu a fost cucerită niciodată.

Cetatea din Făgăraş a fost vizitată anul trecut de aproximativ 55.000 de turişti.

Localnică: "Am văzut la Alba Iulia şi m-a impresionat .”

Reporter: „Şi v-ar plăcea să-i vedeţi şi aici?”

Localnică: "Cum să nu."

Momentul principal va fi sâmbăta şi duminica, atunci când la prânz se va face schimbare de gardă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri