Cine a fost Mircea Albulescu (1934-2016)

Data publicării:
ma

Iorgu Constantin Albulescu, după numele din buletin, rămâne în memoria tuturor drept unul dintre cei mai apreciaţi actori de teatru şi film. De-a lungul carierei sale, Mircea Albulescu a jucat în sute de piese şi în peste 70 de filme.

În plus, a scris proză şi versuri şi a publicat şapte cărti. A fost publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor şi autor al mai multor rubrici culturale în ziare şi reviste, precum şi realizator de emisiuni culturale la radio şi televiziune.

Iar, timp de mai bine de un sfert de secol, le-a insuflat şi altora secretele actoriei - a fost profesor la UNATC. Prin mâinile lui au trecut sute de învăţăcei, care au acum nume sonore: Elvira Deatcu, Dragoş Bucur sau Florin Piersic Junior.

De-a lungul timpului, a jucat mai multe roluri negative. Asta nu l-a deranjat, însă, pentru că, spunea maestrul, rolurile de om rău sunt mult mai generoase, pe când în roluri pozitive nu poţi să faci tot ce-ţi trece prin minte, trebuie să fii un exemplu. Indiferent ce personaje a interpretat, Mircea Albulescu a fost întotdeauna un exemplu pentru viitorii actori.

La începutul lunii ianuarie 2013, actorul a fost dus de urgenţă la spitalul Floreasca. I s-a făcut, pur şi simplu, rău. Pe stradă. Diagnosticat cu probleme cardiace, cu o seară înainte de a fi operat pe cord deschis, maestrul a urcat pe scenă, chiar dacă avea dureri în piept.

Deşi pacientul suferea de diabet de mai bine de 30 de ani şi riscurile unor complicaţii nu erau deloc mici, medicii Institutului de Boli Cardiovasculare i-au făcut actorului un triplu by-pass coronarian. Din păcate, tot problemele cardiace l-au răpus. Scena teatrului românesc este, de astăzi, şi mai goală.

Prietenii vechi, bună parte dintre dânșii, s-au dovedit a fi puțin cam prea grăbiți. Mi-au spus: 'ai grijă ce faci, că noi plecăm'. Ești câtă vreme ești, gesturile ulterioare, chit că sunt aprecieri, să-i punem o statuie, este inutil. Numai atât timp cât poți să acționezi, numai cât ai aripi și dai din ele vei zbura”, spunea Mircea Albulescu, într-un interviu pentru Conversații esențiale, din martie 2012.

De-a lungul carierei, maestrul Mircea Albulescu a fost premiat cu nenumărate distincţii, printre care Premiul de Excelenţă la TIFF in 2009 sau Diploma de Onoare şi Medalia Jubiliară „Magna cum Laude" a Senatului UNATC. Pe 29 decembrie 2011, i-a fost închinată o stea pe Aleea Celebrităţilor. 

Este o veste foarte tristă care a îndoliat ziua de astăzi, a fost un mare actor, un mare profesor, un scriitor, e o generaţie a teatrului românesc. A fost şi secretar de stat la Ministerul Culturii între 1992 şi 1994. Pierderea lui este ireparabilă”, a spus Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri