Clădire monument istoric, salvată de agroturism

Data publicării:
conacul miko foto wikimapia

Conacul Miko din satul Olteni este vechi de mai bine de 200 de ani. În 1979, domeniul a fost transformat în şcoală pentru copii cu nevoie speciale. Din anii '90, şcoala a rămas numai în anexe, iar castelul a fost închis. Anul trecut, însă, Primăria Bodoc şi Consiliul Judeţean Covasna, printr-o asociere, au cumpărat clădirea cu 250.000 de euro şi vor acum să o reabiliteze.

Fodor Istvan, primarul comunei Bodoc: Ne-am gândit să facem un agroturism. Din asta se înţelege şi turism ecvestru. Primim şi turiştii în cazare aicea în castel.

Autorităţile locale şi judeţene vor să transforme conacul într-un muzeu cu săli de evenimente, iar din anexe să facă locuri de cazare. Pentru asta e nevoie, însă, să mute şcoala în altă parte.

Tamas Sandor, preşedinte CJ Covasna: Avem o altă şcoală la Sfântu Gheorghe, vrem să extindem şcoala respectivă şi după aceea aducem copiii şi desigur, după aceea ne apucăm de reabilitare. Avem idei, ne-am apucat de proiectare şi sperăm că din bugetul propriu şi bugetele externe putem să reabilităm.

Deşi n-a făcut o estimare de câţi bani ar fi nevoie pentru reabilitare, Primăria a început deja transformare într-un centru agroturistic. Pe terenul de peste 3 hectare a plantat 200 de pomi fructiferi şi a deschis o fermă cu peste 40 de animale şi păsări. Toate, donate de localnici.

„Pe lângă vaci, porci, oi şi păsări, oamenii din localitate au mai donat şi cinci cai lipiţani. Valoarea unui astfel de cal depăşeşte 2.000 de euro”, transmite corespondentul Digi24 Mirela Palcu.

Teodor Muntean, localnic: I-am donat în vederea a face un centru nu numai ecvestru, un centru pentru plimbarea turiştilor. Zona din jurul acestui castel are un, efectiv un potenţial turistic, dar trebuie să-l dezvoltăm noi.

Primăria a comandat din Ungaria şi două trăsuri, printr-un proiect european, în valoare de 10.000 de euro. Conacul a fost declarat de către Ministerul Culturii monument istoric de categoria A, ceea ce nu permite reabilitarea lui din fonduri europene, ci doar din bani de la Minister sau resursele proprii ale primăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri