Cluj-Napoca. Intervenţii controversate la clădiri istorice

Data publicării:
clujnnn

Intervenția de urgență a pompierilor la 17 clădiri istorice din Cluj-Napoca a stârnit protestele specialiştilor.

Legea spune în condițiile acestor intervenții de urgență trebuie făcute astfel încât ele să poată să fie reversibile. Preluate cu grijă, umblat cu ele ca pe ouă, nu băgat ranga și dat drumul pe trotuar și se face zbob,” spune Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România.

Situaţia i-a atras atenţia şi ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, care a cerut documentele în baza cărora s-au făcut intervenţiile.

"Îmi exprim îngrijorarea față de slaba reprezentare a specialiștilor din domeniu implicați în acțiunea primăriei, considerând necesară organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase," spune ministrul într-un comunicat de presă. Primarul Emil Boc spune că, în acest moment, în oraş sunt 43 de clădiri care pun în pericol trecătorii. Iar pentru cele la care s-a intervenit de urgenţă, există acte.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: “O notă de constatare care arată că îi pericol public pentru cetățean, cade țigla în cap și îl omoară, și avizul Comisiei de Monumente Istorice.”

Legea prevede că faţadele trebuie reparate de proprietarii clădirilor, însă aceştia spun de fiecare dată că nu au bani pentru lucrări.

Emil Boc: „Am aplicat zeci de amenzi doar că din nefericire amenzile sunt mici. Maxim 4.000 - 8.000 de lei. Mulți proprietari preferă să plătească amenda și să stea în continuare bine mersi.”

Victoria Mihalca, proprietar clădire istorică: „Clădirea în care stau eu din 1930 și nu s-a făcut nicio reparație.”

În acelaşi comunicat în care a cerut implicarea specialiştilor în intervenţiile de urgenţă de la Cluj-Napoca, Vlad Alexandrescu a precizat şi că Ministerul Culturii şi Comisia Monumentelor Istorice lucrează la schimbarea prevederilor legislative referitoare la conservarea şi restaurarea clădirilor de patrimoniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri