Cluj-Napoca | Piesă de teatru cu deţinute

Data publicării:
teatru

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a ridicat aseară cortina pentru un spectacol inedit. Actriţe au fost opt deţinute încarcerate la Penitenciarul Gherla, între ele şi fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi. Femeile private de libertate au jucat piesa "Selfie". Scenariul a fost unul original, creat pe baza unor poveşti reale din viaţa femeilor private de libertate, care au urcat pe scenă.

Florentina are 26 de ani şi este cea mai tânără dintre cele opt actriţe private de libertate, care au fost sub lumina reflectoarelor la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Pentru ea, experienţa a fost una emoţionantă, pentru că a povestit despre bunica sa.

Florentina, deţinută: „Mă simt ca în copilărie. Trăiesc ce am trăit acum 20 de ani. Acele momente care au fost și sunt de neuitat. Ţinând cont că nu am văzut niciodată o piesă de teatru și că nu am fost niciodată într-un teatru, pe mine mă ajută enorm.”

În piesa "Selfie" spectatorii au putut asculta poveşti reale de viaţă, pe care le-au trăit opt deţinute încarcerate la Secţia exterioară Cluj-Napoca din cadrul Penitenciarului Gherla. Între ele, şi fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi.

Hortensia Moţoc, educator: „Nu au timp să se gândească sunt deținută, la ora asta fac ceva, la ora asta altceva. Și cu siguranță cele două sau trei ore de repetiții le trăim într-un alt mediu.”

Pentru scenariu a fost nevoie de trei luni de documentare.

Andreea Iacob, regizor: „E foarte interesant cum se definesc ele, dar nu din prisma propriilor lor povești, ci ca o oglindă dublă, se definesc din perspectiva bunicilor lor și a copiilor.”

Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național Cluj-Napoca: „E prima oare când includem un spectacol cu deținute. Cred că e foarte imporant pentru Teatrul Național și pentru cei de la Direcția Penitenciarelor să arate fața umană a penitenciarlor.”

Poveştile de viaţă spuse de deţinute i-au impresionat pe spectatori.

Spectator: “Un spectacol tulburător, care are o forţă de impact specială!”

Spectator: “E un demers extraordinar al unui teatru să introducă într-o stagiune un proiect de responsabilizare socială.”

Spectacolul „Selfie” se va juca la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca de cel puţin încă trei ori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri