VIDEO. Conace boierești în paragină

Data actualizării: Data publicării:
conac

România are aproape 1.300 de castele şi conace, dar mai mult de jumătate dintre acestea sunt în paragină. Doar 70 de clădiri au fost revitalizate de proprietari, din investiţii proprii ori cu bani europeni. 35 dintre aceastea sunt în inima Transilvaniei. Cele din sudul ţării, însă, stau sub semnul uitării.

E nevoie de timp şi de mulţi bani pentru a reda castelelor şi conacelor strălucirea de odinioară. Hanu' lui Manuc din Capitală s-a aflat în această situaţie. Moştenitorul clădirii istorice a mers nu mai puţin de 10 ani în instanţă pentru a-şi putea redobândi proprietatea. Şi tot zece ani va dura şi recuperarea banilor investiţi în refacerea hanului.

Dinu Cantacuzino, proprietar de clădiri istorice: „A fost exploatat de stat fără să fie și conservat și întreținut. N-am accesat fonduri, am vrut să fac singur toată povestea asta, am făcut împrumut la bancă cu speranța că în 6 luni pot să pornesc fabrica asta. N-a fost așa.”

Nici recuperarea Conacului Cantacuzino din Râfov, judeţul Prahova, nu a fost deloc uşoară.

Dinu Cantacuzino, proprietar de clădiri istorice: „Acolo am avut doar vreo 5 ani de instanță. Era deja o ruină, nu mai erau podele, nu mai erau scările.”

Autorităţile locale nu numai că privesc impasibile demersurile proprietarilor de refacere a clădirilor istorice, dar mai şi împiedică proiectele. Este cazul Conacului Chiroiu din Condeeşti, Ialomiţa, de care problemele s-au ţinut lanţ încă de la începutul lucrărilor de reabilitare. Primarul localităţii nu le-a dat voie să îşi termine lucrările timp de 8 ani. Mai mult, a transformat zona într-o groapă de gunoi, povestesc proprietarii.

Daiana Anghel, coproprietar al Conacului Chiroiu de la Condeeşti: „Toti sătenii veneau acolo, în vecinătatea conacului, și aruncau gunoaie, ca să ne determine să renunțăm la proiectul nostru. A fost o luptă acerbă.”

De multe ori, refacerea unei clădiri istorice costă chiar și de trei ori mai mult decât prețul la care este cumpărată şi puţini proprietari reuşesc să acceseze fondurile europene.

Attila Racz, proprietar Castelul Daniel din Tălişoara: „Castelul l-am cumpărat la 170.000 de euro. Reabilitarea și crearea camerelor pentru castel hotel ne-a costat 400.000 de euro.”

Peste 4.500 de castele şi conace au fost naţionalizate în România, conform statisticilor oficiale, însă au fost inventariate doar 1.300 dintre ele. Starea lor este însă deplorabilă: mai puţin de jumătate sunt într-o stare bună de conservare şi doar 91 de clădiri sunt în curs de refacere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri