Craniu uman vechi de 30.000 de ani, în Muzeul Olteniei

Data actualizării: Data publicării:
craniu vechi

O călătorie înapoi în timp, printre lucrurile pe care le foloseau, odinioară, strămoşii strămoşilor noştri. E invitaţia pe care le-o face Muzeul Olteniei tuturor pasionaţilor de istorie. Cei care acceptă provocarea vor descoperi cum au trăit oamenii acestor locuri, din cele mai vechi timpuri şi până în Epoca Bronzului. Piesa de rezistenţă a expoziţiei este un craniu uman vechi de 30 de milenii. A fost descoperit în Peştera Muierii.

Principala atracţie a expoziţiei este acest craniu uman vechi de 30.000 de ani. Muzeografii spun că a aparţinut unei femei şi a fost descoperit la Peştera Muierilor din Gorj, este mândria muzeului pentru că este cea mai veche şi valoroasă piesă de aici.

Este interesant şi prin vechime, dar şi prin faptul că prezintă trăsături atât de la Homo Sapiens, cât şi Homo Neanderthalis, lucru care până acum era doar bănuit, nu se ştia despre o mixtură între cele două tipuri de hominide”, afirmă Marius Băsceanu-muzeograf Muzeul Olteniei Craiova.

Fiecare sală a Muzeului Olteniei din Craiova spune câte o poveste. Turul muzeului porneşte din preistorie şi ajunge până în Epoca Bronzului.

Fiecare spaţiu a fost atent amenajat, în încercarea de a reda cât mai fidel fiecare epocă în parte. Piesele autentice descoperite în siturile arheologice de la Cârcea din Dolj formează, acum, o locuinţă.

„Piese, obiecte de ceramică din perioada Neoliticului, am încercat să contextualizăm aceste piese şi am redat o locuinţă din această perioadă a Neoliticului, ştim că cea mai veche aşezare existentă în apropierea Craiovei se afla la Cârcea”, spune Lucian Popescu-muzeograf.

Aici la Cârcea a fost descoperit un bol pictat cu culoare roşie şi galbenă şi este printre cele mai timpurii vase pictate, modelate cu mână şi descoperite la noi în ţară”, spune Marius Băsceanu, muzeograf Muzeul Olteniei Craiova.

Trecerea de la Neolitic la Epoca Bronzului a fost reconstituită prin amenajarea unui mini-atelier metalurgic.

„Sunt dedicate două săli, atelierul metalurgic, unde este reconstituit timpul în care este turnat un topor de bronz în tipare de către un meşter preistoric şi o sală dedicată unui tumul funerar”, adaugă Marius Băsceanu, muzeograf Muzeul Olteniei Craiova.

Ultimul popas este în sala destinată Epocii Bronzului. Ritualul de incinerare este prezentat în mod realist, iar vasele de ceramică descoperite în Valea Dunării sunt puse în valoare în vitrine mari de sticlă.

Epoca Bronzului a fost reconstituită cu migală în această parte a expoziţiei. Aici a fost creat un spaţiu special în mărime naturală, a unui câmp de urne cu morminte ce conţin vase-ofrandă pentru lumea de dincolo, ritual specific pentru acea perioadă.

Iată ce părere au vizitatorii:

„Este un mod minunat nu numai de a învăţa despre istoria română, ci şi de a descoperi în acelaşi timp în mod vizual”.

„Modul în care erau înmormântaţi şi incinerarea, mi s-a părut fascinant”.

„Foarte realistică, mi-a plăcut foarte mult modul în care se îngropau oamenii pe timpurile acelea”.

Cei care vor să parcurgă file de istorie într-o vizită la muzeu, o pot face cu numai 5 lei - atât costă biletul de intrare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri