Cuvântul anului 2016 în viziunea celor de la Dicționarul Oxford

Data actualizării: Data publicării:
oxford dictionaires

Cuvântul „post-truth” era destul de des folosit, dar utilizarea lui a crescut odată cu ieșirea Marii Britanii din UE și a alegerilor prezidențiale din SUA. Practic, folosind cuvântul „post-truth” poți defini toată situația politică actuală. O formulare mai scurtă ar fi „politica post-adevăr”, sintagmă tot mai folosită în articolele cu temă politică.

oxford dictionaires

Renumitul Dicționar Oxford a desemnat cuvântul „post-truth” ca fiind cuvântul anului 2016. Acesta reflectă circumstanțele în care faptele obiective au o influență redusă în spațiul public, mai exact în formarea unei opinii, comparativ cu apelul la emoție și la opinii personale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Alături de cuvântul „post-truth”, pe lista scurtă alcătuită de cei de la Dicționarul Oxford, se numără și cuvinte precum „alt-right” ce desemnează grupările din SUA care resping actualul sistem politic și „brexiteer” ce desemnează persoanele care doreau ieșirea Marii Britanii din UE. Toate cele trei cuvinte erau menite să descrie cele mai importante evenimente din 2016.

Post-truth” a fost folosit pentru prima dată în anul 1992, iar în 2016 utilizarea lui a crescut cu 2000% având în vedere evenimentele care au marcat în acest an.

Casper Grathwohl, președintele Oxford Dictionaries, a observat creșterea utilizării acestui cuvânt începând cu luna iunie, când Marea Britanie a dorit ieșirea din UE, dar frecvența lui a crescut și mai mult în luna iulie când Donald Trump și-a anunțat candidatura la președinția SUA.

Având în vedere că utilizarea termenului nu a arătat niciun semn de incetinire, nu aș fi surprins dacă post-adevăr devine unul dintre cuvintele definitorii ale timpului nostru”, afirmă Grathwohl.

Claire Hardaker, lingvist, consideră că evenimente precum cele din ultimul an, Brexitul și alegerile prezidențiale din SUA, sunt momente pe care nu le vom uita ușor și care fac oamenii sa comunice, acestea ne ajută în crearea unor noi cuvinte cheie.

Vom ajunge să ne uităm în dicționar și să ne dăm seama că au fost cuvinte care au marcat istoria, dar care au ieșit foarte ușor din uz. Avem nevoie de un eveniment care să ne marcheze și care să se definească într-un cuvânt, asemenea cuvântului „post-truth”, precizează Hardaker.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
shutterstock_573113302
Ce înseamnă că trăim în societatea "post-adevăr"
Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
Trump îi „condamnă” pe naționaliștii albi care l-au aclamat cu salutul nazist
Partenerii noștri