Digicult. Dincolo de meseria de pompier

Data publicării:
pompier

Sunt dispuşi să-şi rişte propria viaţă pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în pericol. Pompierii cred că nimic nu este mai important decât datoria pentru care au depus jurământul militar.

În celebrul roman - cult al anilor 50, Fahrenheit 451, scriitorul Ray Bradbury a descris o lume în care pompierii, în loc să stingă, provoacă incendii, mai exact ard toate cărţile din biblioteci.

La Foişorul de Foc din Bucureşti, însă, la Noaptea Literaturii, cărţile nu au fost arse. Dimpotrivă. Un general în rezervă, un maior şi un locotenent au citit literatură cehă.

„Vrând nevrând, cartea face parte din sufletul şi din viaţa noastră. În primul rând nu ajungeam aici dacă nu eram prieteni cu cartea”, spune general locotenent dr. Liviu – Viorel Nemeş.

Pentru generalul locotenent Liviu-Viorel Nemeş, pianul, chitara şi pictura, au fost, pe rând, o a doua meserie.

Indiferent cine s-a aflat la guvernare de-a lungul timpului, cărţile au fost considerate instrumente ale manipulării sau arme ale diavolului. În Evul Mediu, erau arse în pieţele publice sau în bibliotecile mânăstirilor. 500 de ani mai târziu, barbaria culturală a naziştilor a ajuns la apogeu: sute de mii de cărţi au fost arse pentru intimidarea „omului mediu".

Locotenent Tatiana Stanciu mărturiseşte că, în puţinul timp liber pe care îl are, citeşte cărţi de istorie: „Personalitatea Reginei Maria mă inspiră şi întotdeauna iau şi citesc din jurnalele ei”.

Despre pompierii pasionaţi de meseria lor, dar și de artă, aflați mai multe din reportajul video ataşat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri