Discuţii la Vatican despre clădirea Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia

Data publicării:
wikipedia biblioteca Batthyaneum 1

FOTO: Wikipedia

Radu F. Alexandru l-a acuzat pe Vlad Alexandrescu că ar fi propus o administrare comună a Vaticanului şi statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia. Senatorul a cerut chiar demisia ministrului Culturii.

Vlad Alexandrescu a negat acuzaţiile şi a explicat că nu este vorba de o cedare a patrimoniului de acolo. Senatorul a precizat încomunicat că a discutat cu arhiepiscopul de Alba Iulia, pe care l-a rugat să găsească o soluţie împreună de co-proprietate pe clădirea Bibliotecii Batthyaneum, pentru a putea accesa astfel fonduri europene pentru restaurarea monumentului. 

„În ceea ce privește clădirea și patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, o ctitorie de secol XVIII a episcopului catolic Ignatiu Batthyany, lăsată prin testament Provinciei Transilvania și Bisericii Catolice, Ministerul Culturii a început, sub actualul mandatul, să apere în justiție dreptul de proprietate al Statului Român, inițiind o cerere de intervenție accesorie ca parte procesuală pasivă în susținerea apărării Guvernului României – Comisia Specială -, în litigiul aflat în desfășurare pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Dosarul este la al treilea termen de judecată.

În tot acest timp asistăm la o degradare continuă a clădirii Bibliotecii, periclitându-se conservarea și punerea în valoare a patrimoniului național aflat în administrarea Bibliotecii Naționale a României.

În cadrul unei vizite recente la Alba Iulia, Ministrul Culturii a avut o întâlnire cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, în cadrul căreia s-a căutat, alături de Arhiepiscopia Catolică, o soluție amiabilă prin încetarea litigiului privitor la clădirea Bibliotecii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei.

Față de afirmațiile domnului senator Radu F. Alexandru cu privire la convorbirile avute în cadrul vizitei la Vatican, facem următoarele mențiuni:

Ministrul Culturii nu a propus în niciun context o administrare comună a Statului Român și a Vaticanului asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, ci a pledat exclusiv pentru găsirea unei soluții amiabile privind încetarea litigiului existent, ceea ce ar permite accesarea unor fonduri europene pentru restaurarea clădirii. Subliniem că nu s-a făcut referire sub nicio formă la vreun obiect din patrimoniul mobil deținut de Biblioteca Batthyaneum, ci doar la imobilul în cauză.

S-a propus itinerarea, la Roma, a expoziției „Comorile României” care nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, și nu s-a discutat despre o posibilă expoziție a vreunui obiect de la Alba Iulia, înainte de obținerea unei decizii definitive a instanței cu privire la litigiul existent.

În concluzie, considerăm că punctul de vedere al d-lui Senator Radu F. Alexandru este generat de o informare incompletă, și este, ca atare, total nefondat. Ministrul Culturii rămâne în continuare dedicat apărării patrimoniului național și respectării în totalitate a prevederilor legale, lucru demonstrat de faptul că Ministerul Culturii continuă să apere în justiție proprietatea Statului Român asupra întregului patrimoniu, mobil și imobil, al Bibliotecii Batthyaneum”, se arată în comunicat.

A aparut azi o cerere de demitere a mea facuta de Radu F. Alexandru, senator PNL.Am dat un comunicat, aratand ca...

Posted by Vlad Alexandrescu on 4 Aprilie 2016

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri