Două plăci de bronz unice în lume, furate în urmă cu 13 ani din Tulcea, au fost recuperate

Data publicării:
placi epigrafice troemsis

Aceste vestigii preţioase din bronz au dispărut din situl oraşului antic Troesmis, din Tulcea, înfiinţat de împăratul roman Marcus Aurelius. În 2002, plăcile care aveau inscripţionate pe ele regulile de funcţionare ale urbei au fost furate de cinci persoane. Procurorii spun că hoţii ştiau bine valoarea obiectelor, peste jumătate de milion de euro.

După ce au fost furate, cele două plăci de bronz au rămas în România câteva luni. Suspecţii ştiau că nu au cum să le valorifice pe piaţa internă. Ar fi fost în vizorul anchetatorilor. Aşa că au fost scoase din ţară şi duse în Marea Britanie. Dar nici aici nu le-a fost uşor.

Ioan Piso, istoric: „Menţionarea numelui pe aceste plăci a făcut ca hoţii să nu mai ştie cum să scape de ele. De aceea nu au putut fi vândute. Acesta a fost norocul nostru”.

Complicii celor care au furat tablele de bronz şi care încercau acum să le vândă nu aveau niciun document care să justifice valoarea sau provenienţa obiectelor. Aşa că au abandonat ideea de a le valorifica în Londra şi şi-au încercat norocul în Statele Unite, mai precis în California. De aici au primit autorităţile şi primele semne.

Augustin Lazăr, procuror: „Plăcile au fost date în urmărire prin Interpol. FBI le-a dat în urmărire”.

Când s-au văzut încolţiţi, suspecţii furtului de patrimoniu au hotărât să mute încă o dată destinaţia plăcilor din bronz.

În urmă cu trei ani, plăcile au ajuns din nou în Londra. De data aceasta, procurorii au primit vestea de la o celebră casă de licitații.

Istorici şi specialişti din România au mers în Marea Britanie unde au expertizat plăcile de bronz. Nu a existat vreun dubiu că ele nu ar proveni de la situl romanic din ţara noastră.

Între timp, cei care au furat obiectele de cult au fost prinşi de poliţişti. Sunt aceleaşi persoane, spun surse din anchetă, care acum sunt judecate şi în dosarul furtului brăţărilor dacice.

Reprezentanţii casei de licitaţii britanice cumpăraseră obiectele cu aproximativ 40.000 de lire. Licitaţia pentru ele urma să plece de la 80.000.

În ultimii 25 de ani, din România au fost furate bunuri culturale în valoare de peste 4 milioane de euro, spun anchetatorii. Totul din cauza lipsei camerelor de supraveghere în jurul monumentelor de interes naţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri