Filarmonica din Iași, un pericol

Data publicării:
filarmonica

E o crăpătură, e a noastră, crăpătura Iaşiului. De fapt, poate că această crăpătură este un simbol pentru noi. Iată cât de bine știm noi să valorificăm niște lucruri. Eu sunt la piciorul scării care duce la sala de concert Ion Baciu,” spune Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii de Stat Moldova Iași.

Pereţi crăpaţi, tencuială căzută şi tavane care printr-un noroc nu s-au prăbuşit încă. Aşa arată clădirea filarmonicii din Iaşi, care, abia mai stă în picioare. Imobilul, care găzduieşte Filarmonica de la jumătatea secolului trecut, a intrat în reparații în 1990. În 2008 de-abia s-au încheiat reparaţiile în sectorul birourilor. Pentru sală nu au mai fost bani.

Proiecte s-au tot făcut. Pentru clădirea asta proiectul era de cam 12 milioane de euro, care, ulterior, punând calculele așa cum s-au făcut în grabă atunci, se ridicau pe la 16 milioane de euro. S-a lucrat cum s-a lucrat, după care s-a oprit. Întrebam de fiecare dată: niște bănuți, mai departe? Nu avem bani,” susţine Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii de Stat "Moldova" Iași.

Anul acesta au fost depuse două proiecte de finanțare în luna ianuarie, dar, din păcate, nu au venit bani. Degradarea acestei clădiri nu s-a făcut în ultimii doi, trei ani. E consecința neglijării restaurării acestui important monument istoric,” spune Virgil Băbîi, directorul Direcției Județene de Cultură Iași.

O șansă ar fi câștigarea unui proiect european.

“Mai mult de atât nu putem face. Cu fiecare conducere ministerială am abordat acest subiect și ni s-a explicat: nu avem bani,declară prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul Universității de Artă "George Enescu" din Iași.

Fără bani pentru reabilitare şi din cauza pericolului mare la care erau supuşi spectatorii, sala de spectacol a filarmonicii a fost închisă acum trei ani. De atunci reprezentaţiile artiştilor au loc în centrele comerciale din Iași.

Cristina Ungureanu, consultant artistic, Filarmonica Moldova Iași: „Noi programăm, chemăm oameni foarte importanți la Iași să cânte cu acest ansamblu minunat, cu aceste ansambluri ale Filarmonicii, însă, te trezești că nu ai unde să faci concertul.”

Alina Tudorache, solist-instrumentist Filarmonica de Stat Moldova Iași: „Repetăm zilnic într-o clădire dezafectată, care este în pericol real de prăbușire, fără să vină un cutremur.”

Filarmonica din Iaşi are acum 250 de angajaţi, artişti şi personal administrativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri