Filmul „De ce eu?” are premiera oficială, azi, la Berlin. Tudor Giurgiu: „Sacrificiul lui Panait nu a fost degeaba”

Data publicării:
646x404

„E complicată viaţa politică în Bucureşti în ultimele zile. Cei care fac legile sunt acuzaţi că tocmai ei le încalcă şi auzim aproape zilnic tema dosarelor făcute la comandă şi tot aşa... este prezentă dezvăluirea cu privire la legăturile care ar exista între serviciile secrete şi politicieni”, relatează Raluca Pantea, reporter Digi24.

„Iar în acest context, Tudor Giurgiu vine la Berlinală ca să arate lumii întregi un film care are un subiect extrem, extrem de delicat. Iar jurnaliştii străini de la Hollywood Reporter îl prezintă drept un thriller amar care are la bază un caz real din viaţa coruptă a politicii din România. Scriu jurnaliştii străini: cu siguranţă, filmul va avea o audienţă mare în România pentru că acolo, cazul Panait încă are o puternică rezonanţă”, mai transmite reporterul Digi24.

E cumva incredibil de actuală povestea din film. Filmul e o operă de ficţiune. Noi am păstrat cazul real, scheletul narativ, al cazului Panait, dar am încercat să nu ofer răspunsuri”, afirmă regizorul Tudor Giurgiu.

Şapte ani s-a documentat Tudor Giurgiu pentru film.

„Filmul ăsta a pornit dintr-o revoltă personală. Singurul moment în care am resimţit, aşa ,o zecime din presiunea care a fost exercitată asupra procurorului Panait a fost în ultimele luni din experienţa de la TVR şi când mi-am dat seama că politicienii, oricât ar clama independenţa televiziunii publice, ei doresc de fapt că controleze redacţia de ştiri”, mai spune Tudor Giurgiu.

„De ce eu?” este inspirat din scurta viaţă a procurorului Cristian Panait, tânărul care acum 13 ani se arunca în gol de pe terasa casei, la nicio lună după ce şefii îi ceruseră să rezolve un dosar de corupţie în care vizat era un coleg procuror. Avea 29 de ani. Presa vremurilor scria că asupra lui Cristian Panait s-ar fi exercitat presiuni la cel mai înalt nivel. Pelicula inspirată din această poveste s-a filmat într-o singură lună, cu un buget de 850.000 de euro.

„Cred că sunt subiecte foarte actuale în Europa de Est. Cred că e un film despre fragilitate şi despre cât de aproape poţi să fii de un eşec şi de o cădere profesională în momentul în care îţi urmezi cu tot dinadinsul calea şi cred că ar putea fi un imbold pentru cei care nu vor să facă compromisuri. Cred că sacrificiul ăsta al lui Panait nu a fost degeaba. Și da, filmul e ca un pumn în stomac, dar eu sunt totuşi optimist în viitor”, adaugă Tudor Giurgiu.

În cinematografele din ţară, „De ce eu?” ajunge din 27 februarie.

 

Trailer film „De ce eu?”, regia Tudor Giurgiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri