Filmul degradării unui cinematograf

Data publicării:
cinematograf

Din fostul cinematograf Dacia au început să se desprindă bucăţi de tencuială.

„Este focar de infecţie, şobolani cât pisica, deci este cumplit. Păcat că nu se face ceva.”

***

E strigător la cer, să vezi o aşa clădire care a fost neglijată ani şi ani de zile.”

Şi în interiorul fostului cinematograf, peisajul este unul dezolant. Scaunele au fost arse de oamenii fără adăpost, uşile şi geamurile sparte, iar podeaua acoperită de gunoaie.

„Această structură, această clădire este o adevărată bombă epidemiologică. Un focar de infecţie plasat în inima cartierului.”

Primăria spune că ar vrea să preia fostul cinematograf de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film. Pentru asta, autorităţile ar trebui să arate că au şi banii necesari: adică peste un milion şi jumătate de euro.

Aurel Vlaicu, city managerul Primăriei Galaţi: „Am depus multe diligenţe în sensul ăsta. Singura problema este în momentul în care se predă trebuie să demonstrăm că avem finaţarea pentru reabilitarea lor. E un cerc vicios pentru că trebuie întâi o expertiză, ei nu au bani s-o facă. Iar noi nu putem s-o facem.”

Consiliul de administraţie al RADEF România Film spune că procesul de predare a sălilor către administraţia locală este deocamdată suspendat temporar (la nivelul R.A.D.E.F. “RomâniaFilm”, n.red.) printr-o decizie a Consiliului de administrație anterior, care și-a încheiat mandatul în luna februarie a acestui an.

Ca urmare a procedurii de evaluare/selecție desfășurate recent la nivelul Ministerului Culturii, în data de 27.04.2016 a fost numit prin Ordin al Ministrului un nou Consiliu de administrație, care și-a început de puțină vreme mandatul. Noul consiliu va reanaliza și decide cu privire la problemele semnalate.

Irina Comeaga, purtător de cuvânt RADEF: „S-a decis suspendarea tremporară până la lămurirea statului juridic al acestor săli şi grădini. Poate că se impune, nu ştiu, deplasarea unei echipe de la noi pentru a vedea ce se întâmplă şi a vedea ce se poate face.

Până în 1989, în Galaţi au funcţionat opt cinematografe şi o Grădină de Vară, însă după Revoluţie spaţiile au fost închise, abandonate şi lăsate în ruină. Acum, oraşul de la Dunăre nu mai are niciun cinematograf public.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri