Herta Mueller, interviu pentru Digi24

Data publicării:
herta muller 1

Ea a spus că regimul dur la care i-a fost supusă familia a influenţat-o decisiv, iar asta se vede în scrierile sale pe care le consideră anti-dictatură.

Despre copilăria sa, Herta Mueller spune că a fost și tristă, și fericită. „Așa cum e de obicei pentru copii. Și fericirea, și nefericirea la un copil se schimbă foarte repede și merge una în alta”, arată scriitoarea. „Timpurile au fost cum au fost, stalinism și frică, era o frică politică la oamenii maturi. Mama mea a fost într-un lagăr de muncă și poate că un copil simte destul de bine dacă părinții duc cu ei o greutate și asta am simțit probabil și eu”, a declarat laureata premiului Nobel pentru literatură.

Herta Mueller şi-a prezentat la Institutul Goethe din Madrid o serie de colaje pe care le-a realizat de-a lungul anilor. Ideea i-a venit în timpul călătoriilor făcute în tinereţe. „Nu mi-au plăcut vederile pe care le-am văzut la gară sau la aeroport și atunci am încercat să fac ceva cu un carton alb și așa, am avut de obicei un ziar sau o revistă, și așa s-a intamplat”, a explicat Herta Mueller.

Scriitoarea a reuşit să fugă din România în 1987 şi s-a stabilit la Berlin. Herta Muller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii, dar cel mai important rămâne Nobelul pentru literatură care i-a fost acordat în urmă cu cinci ani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri