IMPARȚIAL. Ana Blandiana: Anul 2012 mi-a dat prima oară spaima că istoria ar putea face marșarier

Data publicării:
blandiana razand

Realizatorul emisiunii „Imparțial” a observat că sentimentul general pe care îl lasă cartea Anei Blandiana este cel al unei crunte dezamăgiri. Scriitoarea menționează în carte „dezgustătorul infern al anului 2012” și spune că oricât de triste, luptele de orgolii și idei de la începutul anilor '90 aveau încă un sens.

Anul 2012 mi-a dat pentru prima oară spaima că istoria ar putea face marșarier”, a spus Ana Blandiana la Digi24, întrebată dacă prezentul i se pare atât de rău. „Acum nu mai cred asta, adică dacă mai există un punct de mare speranță pe care-l am și care se opune acestor dezamăgiri, este felul în care funcționează justiția în ultimul timp. Faptul că există niște tineri magistrați, care au curajul să-și facă meseria – sigur că sunt sprijiniți de controlul asupra justiției care continuă de la Uniunea Europeană, dar fiecare din ei riscă în fiecare moment și totuși continuă”, a explicat scriitoarea.

Întrebată ce speranțe mai are în ceea ce privește politica, Ana Blandiana crede că va veni ziua când tot justiția va face ca pe listele partidelor să intre și oameni cinstiți: „ (Speranța – n.r.) că vor putea pătrunde tineri care nu sunt finii sau fiii sau ginerii actualilor politicieni și această speranță se leagă numai de justiție. Numai în măsura în care justiția va reuși să bage spaima în toți penalii din politică, vor mai putea să intre - cel puțin din demagogie - pe listele partidelor și oameni cinstiți. Deci, pe termen lung, sunt mai optimistă decât credeți, dar mi-e greu să nu spun tot ce văd cu ochii”, a încheiat Ana Blandiana.

Manipularea, valoarea fundamentală a lumii în care trăim

 

Nominalizată la titlul de Cartea anului 2013, „Fals tratat de manipulare” este o carte care tulbură, spune Luca Niculescu. Însăși Ana Blandiana recunoaște că este prima dintre cărțile sale pe care a scris-o fără bucurie și cu oarecare umilință. Scriitoarea a lămurit ce a determinat-o să scrie această carte: „Aveam sentimentul că nu pot să revin la literatură propriu-zis (...), visul meu este să pot să revin la proză (...), sunt scriitor profesionist dacă ajung să stau la masa de scris, scriu până nu mai pot de oboseală și mă doare spatele și a doua zi dimineața să citesc ultima jumătate de pagină și să revin. Ăsta a fost visul meu de ani de zile și sper că acum voi ajunge la el. Ei bine, aveam sentimentul că n-am dreptul să mă întorc acolo înainte de a scrie o carte despre ce am trăit și despre concluziile mele asupra lumii și a timpului prin care am trecut. Printre altele, și pentru că s-au scris enorm de multe cărți de memorii în care apar adesea ca personaj de ficțiune – extrem de inexact”.

Întrebată de ce se intitulează „Fals tratat de manipulare”, Ana Blandiana a explicat: „Este clar că ideea de bază este cea a manipulării și cred că este o definiție corectă chiar a lumii în care trăim și în care manipularea este valoarea primordială. Nu numai politică, dar mai ales politică. De ce fals tratat? Pentru că este o carte profund subiectivă, nu este o carte în care se fac clasificări, obiective...În același timp, m-a amuzat să îngân celebrul Pseudokynegeticos, o carte care sună în literatura română ironică, la rândul ei. Dar este clar o carte despre manipulare și este o carte despre viața mea doar din acest punct de vedere. Nu este o carte de memorii (...) Este o carte care ilustrează cu întâmplări din viața mea ideea că nu trăim nimic hotărât de noi. Sau aproape nimic”.

Vă invităm să urmăriți întreaga discuție a Anei Blandiana cu realizatorul emisiunii „Imparțial”, Luca Niculescu, în materialul video de mai jos:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri