Încă o schimbare de plan pentru „Cuminţenia Pământului”

Data actualizării: Data publicării:
cumintenia

Ministrul Culturii a anunţat că, până la sfârşitul lunii, sculptura „Cuminţenia Pământului” va fi expusă la Muzeul Naţional de Artă al României. Iniţial, Corina Şuteu spusese că opera de artă va fi dusă, de la Muzeul BNR, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

cumintenia pamantului

„Opera „Cumințenia Pământului”, de Constantin Brâncuși, va fi mutată până la finalul lunii octombrie la Muzeul Național de Artă al României – MNAR. 

Ca urmare a argumentelor Consiliul Științific de la MNAR transmise Ministerului Culturii, a consultărilor și discuțiilor purtate cu experți din domeniu în ultima săptămână, dar și a faptului că mutarea la Muzeul Satului, așa cum a fost intenționată, ridică o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spațiului care nu pot fi rezolvate în intervalul stabilit, consider, în acest moment, că revenirea asupra deciziei de a amplasa lucrarea lui Constantin Brâncuși la Muzeul Satului este una oportună și echilibrată. Mulțumesc tuturor pentru discuțiile deschise și argumentate pe care le-au inițiat.

Reafirm convingerea mea personală că dialogul între spațiul muzeal dedicat satului și această operă a lui Brâncuși, icoană a modernității, ar putea reprezenta o abordare dinamică, interactivă și originală. Nu pot să ignor însă, amploarea reacțiilor venite din domeniul legitim al expertizei muzeale”, a scris Corina Şuteu pe contul său personal de Facebook.

Viitoarea mutare a „Cuminţeniei Pământului” la Muzeul Satului a fist anunţată pe 12 octombrie. O zi mai târziu, Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, a declarat pentru News.ro că sculptura lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită de cea mai modernă sală a instituţiei. Ea a spus şi că plănuieşte să amenajeze un atelier al lui Brâncuşi, după modelul celui de la Paris, pe pajişte, lângă han.

Pe 15 octombrie, în mediul online au apărut numeroase critici la adresa ideii de a muta ”Cuminţenia Pământului” la Muzeul Satului din Bucureşti. Artistului Dan Perjovschi şi directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, Dragoş Neamu, au susţinut că sculptura trebuie expusă într-un muzeu de artă şi că ideea construirii atelierului Brâncuşi este una nepotrivită.

Sculptura a fost expusă la Muzeul Naţional de Artă al României până în noiembrie 2012, când a fost mutată de Muzeul Cotroceni. De acolo a fost din nou mutată, în luna iunie, la Muzeul BNR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri