Internetul „a ucis” cărțile. Aproape 300 de biblioteci publice au fost închise în ultimii ani

Data publicării:
biblio 3

Comuna Hărman, din judeţul Braşov are 5.000 de locuitori şi nicio bibliotecă. Aici, de opt ani de zile, cărţile zac neştiute de nimeni, acoperite de praf.

La ultima verificare a fişelor de împrumut, în anul 2006, biblioteca mai avea doar 15 cititori. Primăria a închis cărţile în depozit, a concediat bibliotecara şi a pus lacătul pe uşă. Au avut noroc doar câteva volume, care au fost mutate în biblioteca şcolii.

Acum, prin internet, apeşi un clic şi apare exact rezumatul la ceea ce te interesează”, spune Mihai Dişorm primarul comunei Hărman.

Era utilă, eu fiind la facultate, mă ajuta foarte mult, pentru că era aproape, decât să merg în Braşov, la cea judeţeană”, spune o studentă din localitate.

Este un lucru foarte rău, pentru că unii copii ar trebui să citească cărţi şi nu au de unde”, consideră o altă persoană.

Nici la Zărneşti, oraş cu aproape 26.000 de locuitori, nu există bibliotecă publică. A fost închisă acum zece ani, iar de atunci peste 30 de mii de volume zac în subsolul căminului cultural.

Asta este realitatea. Noi încercăm acum, în fostul sediu al judecătoriei vrem să realizăm va fi şi biblioteca oraşului şi muzeul oraşului”, afirmă Dorel Bîrlădeanu, primarul oraşului Zărneşti.

Începând din 2007, nu mai puţin de 273 de biblioteci au dispărut din România. Iar Braşovul se află printre judeţele campioane la acest capitol, cu 25 de biblioteci închise.

Odată cu închiderea bibliotecilor, în ultimii şapte ani numărul cititorilor a scăzut cu peste 100.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri