Istorie pe cale de dispariție. Conacul în care s-au căsătorit Elena și Alexandru Ioan Cuza este o ruină

Data publicării:
conac

Conacul a fost construit în 1827 de familia Rosetti Solescu în stil neoclasic, cu elemente specifice moldovenești. După căsătoria dintre Elena Rosetti şi Alexandru Ioan Cuza, moşia trece în proprietatea celor doi.

În aprilie 1844 are loc ceremonia religioasă și civilă la Solești, la conac”, explică istoricul Laurențiu Chiriac.

Locul în care a trăit prima doamnă a României era mândria comunei, mai ales că Elena Cuza a cerut să fie înmormântată la Soleşti. În 1950, conacul a fost confiscat de comuştii şi până în 1977 în el a funcţionat şcoala din localitate. Apoi, a devenit un simplu imobil pierdut în dosarele primăriei.

Acoperișul este parțial distrus, pereții au fisuri şi o parte din terasă este prăbușită. Moștenitorii familiei Rosetti-Solescu, stabiliți în Germania și Franța, au solicitat retrocedarea imobilului în 2002. Primăria vrea şi ea conacul, pe care l-ar transforma în obiectiv turistic.

Situația este destul de delicată pentru că acest conac, care de fapt este un monument istoric, a ajuns într-o stare de degradare care practic îl face, clar, nefuncțional”, spune ‎Matei Stoenescu, avocatul moștenitorilor.

Am luat legătura chiar cu miniștrii de cultură pe care i-am avut, ca să putem să facem ceva, pentru că este păcat să îi dăm un circuit pentru turism”, afirmă Mona Bujor, primarul comunei Solești.

Legea nu le permite autorităţilor să investească, atâta timp cât imobilul se află în litigiu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri