Lumea ambarcațiunilor și lupilor de mare

Data publicării:
bricul mircea

Comandor Marius Rohart, Director Muzeul Marinei Române din Constanța: „Bine ați venit în Muzeul Marinei Române din Constanța. Clădirea care adăpostește expoziția permanentă a Muzeului Marinei Române a fost construită în anul 1908-1909 aici având sediul școlile de marină.”

Zece ani mai târziu, în 1919, odată cu scoaterea din uz a câtorva nave ale flotei române a apărut ideea înfiinţării unui muzeu dedicat marinei. Propunerea s-a rătăcit și abia peste 50 de ani a fost dusă la capăt.

Marian Cioacă, reporter Digi24 Constanţa: „Muzeul de Marină găzduieşte zeci de machete reproducând toate tipurile de nave existente în marina militară şi comercială de la începuturi până în zilele noastre. Aici puteţi admira peste 60 de obiecte de patrimoniu cu o valoare inestimabilă.”

În total, e vorba de peste 35 de mii de exponate, cele mai vechi încă din antichitate.

Andreea Croitoru, Șef Secție Muzeul Marinei Române: „Amfora a fost descoperită de pe o navă de pescuit, s-a prins în plasele acestei nave. Are o vechime de 2000 de ani și pentru că, cel puțin din câte știm noi, până acum și zicem că știm bine, este o piesă unicat la nivel national.”

O altă piesă expusă în Muzeu, unică în Europa, veche de peste 700 de ani, dar bine conservată, este o monoxilă, adica o ambarcațiune cioplită într-un trunghi de arbore.

Andreea Croitoru, Șef Secție Muzeul Marinei Române: „Este a patra piesă din lume care a fost descoperită întreagă, intactă şi nu fragmentată. Era folosită la navigația costieră sau pe râurile interioare sau fluvii. Încăpeau până la 10 soldați dacă era folosită în scopuri militare.”

Vizitatorii care trec pragul muzeului sunt fascinaţi de poveştile pe care se găsesc aici.

Acest echipaj care se afla pe nava din spatele vostru şi anume pe vedeta blindată Nicolae Grigore Ioan a rezistat până la ultimul om împotriva tirului de artilerie si mitraliere grele ale Bulgariei și ale Germaniei.”

Pentru astfel de povești până și profesorii de istorie din Constanța își aduc elevii la muzeu. .

Profesor: „Eu sunt convinsă că este o bună oportunitate pentru că pot face comparație între ceea ce au citit sau ceea ce au învățat de la profesori în timpul orelor și ceea ce văd concret ca exemple, ca exponate În acest muzeu”

Elev: „M-a impresionat vechimea acestora, sunt din toate timpurile de la începutul războiul mondial.”

Elev: „Îmi place pentru că ne explică foarte frumos şi exponatele. În felul acesta înțelegem mai bine, ne bagă în starea aia că suntem acolo și că vedem imagini multe.”

Multe din exponatele muzeului marinei din Constanta sunt unice și spectaculoase. Aici puteţi admira primele noduri marinărești, ancore, machete, decoruri ale unor nave, dar şi obiecte originale de la bordul fregatelor. Macheta primului bric „Mircea", scufundat în 1944, este expusă la loc de cinste. La fel și câteva obiecte de la bordul navei de război „Elisabeta".

Andreea Croitoru, Șef Secție Muzeul Marinei Române: „Sunt patru scăunele care au decorat cabina comandantului de pe crucișătorul Elisabeta. Nu mai puțin importantă este o torpilă White Head de la bordul aceluiaşi bastiament militar și desigur compasul magnetic pe care-l putem vedea în sală. Vreau să mai spun atât: priviți cu mare atenție aceste obiecte! Ele fac parte din tezaurul național al României!”

Muzeul este închis luni şi marți. În restul zilelor, programul este între 9 şi 17.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri