Mântuitorul, pe micul şi marele ecran. „Jesus Christ Superstar” - cel mai blamat, „Iisus din Nazareth” - cel mai difuzat

Data publicării:
hesuse

Viaţa Mântuitorului a fost de-a lungul timpului şi subiect de film. Zeci de producţii au rulat pe marele ecran, dar numai câteva au rămas în istoria cinematografiei. Fiecare dintre ele a dat naştere fie unor legende spuse în şoaptă, fie unor controverse publice.

Pelicula Iisus din Nazareth (1977, regia: Franco Zeffirelli) este poate cea mai cunoscută şi difuzată dintre cele cu tematică biblică. Filmul conceput sub forma unui miniserial de televiziune durează peste şase ore şi este o amplă evocare a vieţii lui Iisus Hristos până la răstignire.

Deşi au trecut 40 de ani de la lansare, pelicula semnată de Franco Zeffirelli nu lipseşte nici acum din programul televiziunilor din toată lumea în Săptămâna Patimilor.

Interesant este că actorul care a jucat rolul principal, Robert Powell, se declara ateu înainte de filmări. Ulterior a devenit credincios practicant.

În alt registru dramatic se înscrie pelicula Patimile lui Hristos (2004) semnată de Mel Gibson şi interzisă copiilor sub 14 ani din cauza scenelor extrem de violente. Primit cu aprecieri extreme, între acuzaţii de antisemitism şi elogii fără rezerve, filmul a provocat o polemică internaţională inclusiv din cauza replicilor în limbile latină şi aramaică.

Succesul de casă a fost enorm, încasările depăşind jumătate de miliard de euro.

Din distribuţia de excepţie a făcut parte şi românca Maia Morgenstern, în rolul Fecioarei Maria.

O altă producţie tematică apreciată drept capodoperă la vremea ei este Evanghelia după Matei

Regizat în 1964 de italianul Pier Paolo Pasolini - care s-a declarat ateu - filmul pune accentul pe misiunea lui Iisus de a lupta cu răul, aşa încât figura Mântuitorului este nuanţată tulburător de tragic.

Cu totul surprinzătoare a fost apariţia operei rock Jesus Christ Superstar, dramatizarea muzicală a ultimei săptămâni din viața lui Isus Hristos de la intrarea sa în Ierusalim până la Crucificare, realizată în 1970 de Norman Jewison. Trei ani mai târziu apărea şi filmul desfiinţat de criticii de specialitate.

La patru decenii de la lansare, o celebră publicaţie americană a desemnat filmul drept cea mai bună peliculă despre Iisus. Însă în 1973, actorii erau bombardaţi cu ouă şi ameninţaţi cu focul veşnic de către credincioşi habotnici. În viziunea acestora, costumele hippie şi muzica rock erau o adevărată blasfemie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri