Masca lui Tutankamon, deteriorată parțial, poate fi reparată

Data publicării:
crop-masca-tutankamon-tutankhamun -509752 1280 pixabay

Cairo. Muzeul antichităţilor. Zeci de cameramani şi fotografi au invadat sala în care este expusă cea mai cunoscută piesă de artă din Egiptul faraonilor, dornici să vadă cât de mari sunt stricăciunile suferite de masca lui Tutankamon. Incidentul a avut loc în luna august, dar abia zilele trecute s-a aflat de gafa muzeografilor egipteni.

Christian Eckmann, restaurator: Masca a fost atinsă şi barba s-a desprins, cel mai probabil din cauza lipiciului folosit în timpul primei restaurări a măştii, în 1944. În primul rând, masca nu este în pericol în acest moment. În al doilea rând, efectele sunt reversibile.

Tocmai când unul dintre experţii în restaurări de obiecte metalice se străduia să-i liniştească pe jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă, un alt incident i-a făcut pe cei aflaţi în sală să tresară, apoi să se amuze.

Christian Eckmann, restaurator: Reparaţia a fost realizată din păcate necorespunzător şi din această cauză se pot observa urme de lipici pe barbă, dar acest efect poate fi îndreptat, este vorba de o operaţie foarte delicată, dar stricăciunile pot fi reparate.

Dincolo de amuzament, experţii muzeului de antichităţi din Cairo dau asigurări că după ce masca lui Tutankamon va fi restaurată, conform standardelor, nimeni nu va mai observa reparaţiile stângace de acum. Celebra piesă funerară a fost descoperită în 1922, odată cu mormântul faraonului Tutankamon, unul dintre puţinele rămase intacte, la trei milenii de la moartea regelui egiptean.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri