Mii de documente vechi, în pericol

Data publicării:
carti captura

Clădirea în care stau mii de volume unice în ţară a fost construită în anul 1773 și nu a fost niciodată reparată. Fondurile modeste pe care le-a avut la dispoziţie Muzeul Primei Şcoli Româneşti au permis doar întreţinerea clădirii. Acoperişul are porţiuni pe care ţiglele lipsesc, în cele 15 încăperi tavanul este crăpat, iar infiltraţiile de apă fac ca porţiuni întregi din pereţi să fie acum acoperite de mucegai.

Într-o dimineaţă am venit şi am aprins lumina în hol, dintr-o dată a bubuit ceva. S-a făcut scurt-circuit întrucât s-a adunat apă acolo, ploua. Și am început cu ligheane ca să punem şi ca să curgă apa acolo, luam cărţile şi le mutam dintr-o parte în alta”, a precizat muzeograful Nicolae Blaj.

În total, pe rafturile muzeului sunt 6.000 de cărţi vechi şi 30.000 de documente, un adevărat tezaur, asta în condiţiile în care Academia Română are doar 3.000 de volume vechi de sute de ani.

Una dintre cele mai vechi cărţi ale muzeului este „Prima Biblie a Ruşilor” scrisă în anul 1581. Aceasta şi alte sute de cărţi sunt acoperite la fiecare ploaie, pentru ca apa care se infiltrează prin tavan să nu le deterioreze.

Deşi până acum, muzeul a primit 200.000 lei din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, banii nu au ajuns pentru reabilitare.

Fiind casă patrimoniu se presupun anumite formalităţi, anumite documente şi ca să constatăm că la alcătuirea acestor ducumente ne-a costat tot atâţia bani şi ne-am trezit de fapt fără bani. Documentele fiind făcute şi valabile cu eforturi considerabile, suntem în poziţia ca dacă peste trei ani nu se face lucrarea, am făcut degeaba tot efortul”, a declarat directorul muzeului, Vasile Oltean.

Pentru reabilitarea completă a Casei Barac ar fi nevoie de 700.000 euro, spun reprezentanţii muzeului. Secretariatul de stat pentru culte spune că în plus faţă de cei 200.000 de lei, nu mai poate da niciun ban, chiar dacă imobilul este considerat monument istoric de clasa B.

În lipsa finanţării, directorul muzeului Primei Şcoli Româneşti face apel la braşoveni să facă donaţii în bani. Veniturile încasate de muzeu din vânzarea biletelor abia asigură întreținerea muzeului şi salariile personalului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri