Ministrul Culturii: Am lansat competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană - România 2021

Data publicării:
steag UE ec-3.europa.eu

„Este momentul 0, acum lansăm concursul şi, în urma acestui concurs, vom şti care oraş va fi Capitală Culturală Europeană în 2021”, a spus ministrul Culturii, citată de Mediafax. 

„Parlamentul European şi Comisia Europeană au decis în aprilie, în acest an, că România împreună cu Grecia vor putea desemna câte un oraş să devină Capitală Culturală Europeană. Tot în acea decizie ni s-a spus că avem şase ani să pregătim acel oraş, să lansăm concursul, motiv pentru care noi, astăzi, lansăm această competiţie", a adăugat Hegedüs Csilla.

Aceasta a dat ca exemplu oraşul Sibiu, care, potrivit ministrului Culturii, s-a dezvoltat odată cu primirea titlului de Capitală Culturală Europeană, în 2007. „Avem o viaţă culturală în acel oraş (Sibiu, n.r.). Ştiu că acelaşi lucru o să se întâmple şi în Capitala Culturală Europeană 2021”, a spus ministrul Culturii, precizând că, din ianuarie 2015, vor avea un secretar de stat care se va ocupa "exclusiv" de această problemă.

Acest eveniment, Capitalele Europene ale Culturii, a fost organizat pentru prima dată în 1985, fiind iniţiat de ministrul grec al Culturii de la acea vreme, Melina Mercouri.

Toate oraşele vor avea zece luni ca să-şi pregătească dosarul de candidatură, iar data limită de depunere a candidaturii va fi 10 octombrie 2015, a anunţat ministrul Culturii. Selecţia finală va fi organizată în jurul lunii august 2016 de un juriu internaţional, iar desemnarea formală a oraşului va fi făcută la sfârşitul anului 2016. Mai multe informaţii despre concurs se găsesc pe site-ul capitalaculturala2021.ro.

"Noi, Ministerul Culturii, dorim o competiţie corectă, o competiţie transparentă, fără să favorizăm niciun oraş care doreşte să aplice", a spus ministrul Culturii.

Întrebată care sunt cele mai importante aspecte ale vieţii culturale bucureştene, Capitala anunţându-şi deja intenţia de a candida la acest proiect, Hegedüs Csilla a spus: „Bucureştiul este oraşul din România care are enorm de multe atuuri din punctul de vedere al vieţii culturale, este o capitală europeană superbă, gândiţi-vă doar la Teatrul Naţional pe care am reuşit să-l restaurăm, gândiţi-vă la Opera Naţională, pe care am reuşit s-o restaurăm, dar mă gândesc şi la Festivalul de muzică veche, la Universitatea care produce nişte artişti contemporani extraordinari, deci nu cred că există un segment al culturii care să nu fie acoperit de Bucureşti, dar la fel sunt şi celelalte oraşe despre care ştim că doresc să candideze, deci, eu cred că va fi o competiţie foarte dificilă, pentru că eu, personal, nu aş putea să fac o jurizare a posibililor candidaţi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri