Ministrul Culturii ia măsuri după ce zilele trecute turlele a două biserici fortificate s-au prăbuşit

Data publicării:
biserica 1

Ministerul Culturii propune constituirea „Fondului de urgență pentru patrimoniu”

Reprezentanți ai Ministerul Culturii s-au întrunit într-o ședință de urgență pentru analiza celor două cazuri de prăbușire a patrimoniului arhitectural, clopotnița bisericii fortificate de la Roadeș, din secolul al XV-lea, și turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea, reprezentativă pentru Țara Bârsei. Potrivit datelor actuale ale Ministerului, peste 600 de monumente de arhitectură se află în stare de precolaps și colaps, ceea ce înseamnă riscuri iminente de prăbușire a altor monumente din țară.

În primă etapă, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului au contactat Consistoriul Evanghelic, proprietarul bisericilor, pentru a afla care sunt măsurile deja întreprinse și a oferi asistență pentru etapele următoare. Ministerul Culturii va oferi tot sprijinul pentru măsurile de stabilizare a bisericilor, în scopul de a preveni prăbușirea lor în continuare.

Într-o a doua etapă, Ministerul Culturii propune finanțarea intervențiilor de urgență la cele două biserici prin Programul Național de Restaurare, care este în curs de pregătire și care va fi anunțat public în scurt timp de către Institutul Național al Patrimoniului.

O prioritate în viziunea Ministerului Culturii este constituirea unui „Fond de urgență pentru patrimoniu”, măsură ce va fi propusă Guvernului cu obiectivul clar de a finanța intervenții rapide în cazuri de colaps și intervenții de punere în siguranță pentru a nu mai ajunge în situația de colaps.

Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului vor iniția un proiect național de inventariere astfel încât, într-un interval scurt de timp, să se poată completa lacunele din fondul de informații pe baza căruia se planifică alocarea resurselor pentru restaurarea monumentelor istorice.

Pe baza programului de inventariere, se va redacta un plan realist privind scoaterea din pericol a monumentelor noastre. Astfel, Ministerul Culturii va invita specialiști și reprezentanți ai Institutul Național al Patrimoniului, Direcțiilor Județene de Cultură, proprietari și reprezentanți ai societății civile pentru a construi o strategie preventivă în locul măsurilor tardive și post-factum pentru monumentele în pericol de colaps”.

Ministerul Culturii propune constituirea „Fondului de urgență pentru patrimoniu”Reprezentanți ai Ministerul Culturii...

Posted by Vlad Alexandrescu on 21 Februarie 2016

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri