Modernizarea Teatrului Național București, aproape gata după patru ani

Data publicării:
1472920 653210748053848 123340983 n

În 2013 au fost inaugurate primele trei săli, din totalul celor șase pe care le are acum Teatrul Naţional din Bucureşti. Tot atunci, foaierele au fost transformate în galerii de artă care se întind pe 4.500 de metri pătraţi.

„Aici este un foaier unde sunt expuse lucrările Arianei şi ale lui Ion Nicodim, doi artişti importanţi pe care i-am avut şi îi avem”, exemplifică Romeo Belea, arhitectul Teatrului Naţional Bucureşti.

Amenajările sunt aproape de final, iar clădirea găzduieşte acum şi spaţii pentru cafenele, librării şi mici săli pentru spectacole gratuite.

„În toată zona asta va fi o expoziţie, dar în incinta unei cafenele. Adică stai la masă, dar te mai ridici sa vezi câte un exponat”, mai spune arhitectul TNB.

Sălile de spectacole au fost modernizate după modelul Teatrului Naţional din Londra. Acum au gradenele retractabile şi sisteme multifuncţionale de lumini.

„Apeşi pe un buton şi totul dispare. Scaunele se culcă şi gradenele se strâng. Acelaşi pachet de scaune este şi în spatele decorurilor. Atunci când vor, se joacă în tip arenă”, adaugă Romeo Belea.

Lucrările de modernizare au început în 2010 iar costurile totale ale acestora au ajuns la 73 de milioane de euro. Suma nu este mare pentru iubitorii de teatru din Capitală.

„Era un contrast neplăcut între aspectul vetust al teatrului şi conţinutul spectacolului, care era în pas cu tânăra generaţie, care vine foarte mult acum la teatru”, spune o iubitoare a teatrului.

Cea mai mare parte a banilor, adică 65 de milioane de euro, au venit dintr-un împrumut guvernamental extern. Restul, din bugetul ministerului Culturii. Terminarea lucrărilor va fi marcată pe 10 noiembrie, printr-o recepţie oferită de conducerea teatrului. Spectatorii mai au însă de aşteptat până să se aibă acces în toate sălile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri