Monument unic în România, îngropat sub pavaj

Data publicării:
Timisoara wikipedia 18.08

Este vorba despre resturile unei băi turcești, ce datează din anii 1700 şi care, în urmă cu câteva luni, au fost lăudate de jurnaliștii de la BBC. Băi similare cu cele descoperite la Timişoara se mai găsesc în Grecia, la Salonic şi Naupactus, şi în Ungaria, la Budapesta.

Comisia Națională de Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii a decis ca baia turcească să fie acoperită cu pavaj de diferite culori și să fie marcată prin forme geometrice care să reflecte ce este dedesubt.

Dacă arheologii consideră că aceasta este cea mai rea decizie dintre toate proiectele propuse, autoritățile locale se bucură că șantierul din Piața Libertății poate continua fără probleme.

Pentru valorificarea monumentului arheologii luau în calcul mai multe variante, printre care acoperirea vestigiului cu o sticlă, care ar fi permis vizibilitatea, sau chiar ca monumentul să rămână descoperit, pentru a putea fi vizitat de turiști.

Zidurile vizibile în Piața Libertății reprezintă partea din spate a fostei băi otomane, folosită în trecut în strânsă legătură cu moscheea, în cadrul unui ritualul religios, pentru curățare trupească și sufletească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri